“Intel” стартира ударно на “CES” 2023 Leave a comment

Новата година е вече тук, а с него и най-голямото ежегодно събитие, което се провежда всеки януари. Това е  “CES“ 2023. Тук най-големите компании ще представят най-актуалните си продукти. Сред тях ще видим и гиганта “Intel”.

С най-бързият мобилен процесор в света (по думите им). Компанията отваря нова глава в технологиите след като обяви новата серия графични чипове за лаптопи. “Intel Core” от 13-то поколение, предлагат няколко варианта – от серията “HX” за висок клас лаптопи до базовата “N” серия. 

Топ чипът е Core i9-13980HX. Това е първият подобен чип с 24 ядра, който е специално разработен за лаптоп. Тук имаме 8 високопроизводителни ядра, които да помагат при изпълнение на тежки задачи (примерно игри).

Другите 14 ефективни ядра са предназначени за ежедневни дейности като уеб сърфиране и работа. Пиковата тактова честота на ядро може да достигне до 5,6 GHz.

Разбира се това са върхови стойности, които реално потребителите, използващи лаптопа за работа и забавление, трудно ще достигнат. В нормален работен режим достига до 2,2 GHz. За справка – най-мощният чип на конкурентите от “Apple” – “M1 Max” достига 3,2 GHz. 

Със сигурност геймърите и работещите с тежки програми ще се зарадват да чуят, че процесорът поддържа DDR5 RAM до 128GB. Но, най-вероятно чипът ще бъде внедрен в скъпите геймърски лаптопи. Така, че ако се надявате да го видите в бюджетен продукт, ще останете разочаровани. 

Компанията възлага големи надежди на новият продукт. В момента времена са трудни за тази индустрия и всяка изоставане е риск за компаниите и акционерите им. 

Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер заяви, че в момента в “Intel” се наливат милиарди, за да може  да създаде собствена поточна линия за производство на чипове. А, с това и да се издигне на челното място сред производителите на дискретни графични чипове.

Само за последната година,  акциите на “Intel” бележат спад с 48%,  докато тези на конкурентите от “Nvidia” и “AMD” са надолу съответно с 50% и 54%. Причината за това е намаленото търсене на техника, в частност персонални компютри и лаптопи, заради финансовата криза.

Вашият коментар