Интересна прогноза – смартфоните ще изчезнат до 2030 година Leave a comment

Финландската компания “Nokia”, която само преди няколко години беше лидер в областта на иновациите и телефонните устройства, направи интересна прогноза за бъдещето на технологиите. Директорът по стратегията и технологиите Нишант Батра смята, че до 2030 година технологиите ще се променят драстично.  

Според него, метавселената ще е новото средство за комуникация, а смартфоните може да изчезнат като познати устройства.

За по-младите читатели ще напомним, че през 1993 г. IBM пускат на пазара интересно устройство, наречено  “IBM Simon”.

То се счита за предшественик на съвременните смартфони, защото позволяваше извършване на гласови повиквания, изпращане на имейли, факсове, а заедно с това беше пейджър, калкулатор и календар.

Изобщо можем да кажем, че устройството е “дядото” на днешния смартфон. Все повече усилията на компании като “Мета” (собственик на “Facebook”) са насочени към метавселената, виртуалната реалност и комбинирането с AR очила и VR слушалки.

Но, това на този етап не дава желания резултат. Експертите обаче са убедени, че днешните технологии и темповете на развитие на бъдещите такива ще допринесат за бъдещето на новата реалност.

Преди няколко години от “Google” обявиха проекта си за “Google Glass”, опитвайки се да промотират очила за виртуална реалност. Този пример беше последван от много други компании, но се оказа провал и тези проекти вече са в миналото.

От една страна проблем е високата цена, а от друга, недоверието на потребителите към “технологията на бъдещето”.

От друга страна обаче явно този проект е много примамлив за големите компании като “Apple”, “Xiaomi” и “Oppo”, които вече разработват или имат готови прототипи, съчетаващи виртуална и смесена реалност.

Все повече цената на устройствата за виртуална реалност ще спадат, а очакваме през следващите години да се развие технологията дотолкова, че смартфоните да станат излишни.

Вашият коментар