iPhone срещу Android: Кое е по-добро за вас?

iPhone или Android: Кое е по-добро за вас? Leave a comment

Фактори, които трябва да имате предвид, преди да купите смартфон

Когато става въпрос за закупуване на един от най-добрите смартфони, първият избор може да бъде най -труден: iPhone или Android. Не е просто; и двете предлагат много страхотни функции и може да изглеждат по принцип еднакви. По-внимателният поглед обаче разкрива някои ключови разлики. Прочетете, за да научите повече за тези различия, които да ви помогнат да решите дали iPhone или смартфон с Android са най -подходящи за вас.

Хардуер

Хардуерът е първото място, където разликите между iPhone и Android стават ясни.

Само Apple произвежда iPhone, така че има изключително строг контрол върху това как софтуерът и хардуерът работят заедно. От друга страна, Google предлага софтуера за Android на много производители на телефони, включително Samsung , HTC и Motorola. Поради това телефоните с Android се различават по размер, тегло, функции и качество.

Телефоните с Android на първокласни цени са толкова добри, колкото iPhone, но по-евтините Android са по-склонни към проблеми. Разбира се, iPhone също може да има хардуерни проблеми, но като цяло са с по -високо качество.

Ако купувате iPhone, просто трябва да изберете модел. Тъй като много компании произвеждат устройства с Android, трябва да изберете както марка, така и модел. Някои може да предпочетат избора, който предлага Android, но други оценяват по-голямата простота и по-високо качество на Apple.

Съвместимост с операционната система

iOS 11

За да сте сигурни, че винаги имате най-новата и най-добрата версия на операционната система на вашия смартфон , трябва да вземете iPhone.

Това е така, защото някои производители на Android бавно актуализират телефоните си до най-новата версия на операционната система Android , а понякога изобщо не актуализират телефоните си. Производителите на телефони – а не потребителите – контролират кога е пусната актуализацията на операционната система за техните телефони. Тъй като повечето производители на Android се актуализират много бавно, ако въобще се актуализират.

Въпреки че може да се очаква, че по-старите телефони в крайна сметка ще загубят поддръжката за най-новата операционна система, поддръжката на Apple за по-старите телефони е много по-добра от тази на Android. 

Вземете iOS 11 , който беше пуснат през 2017 г. Той напълно поддържаше iPhone 5S, който беше пуснат четири години по-рано. Благодарение на широката си поддръжка за устройства, iOS 11 е инсталиран на около 66% от съвместимите модели в рамките на 6 седмици след пускането му .

От друга страна, Android 8 се работи на само 0,2% от устройствата с Android повече от 8 седмици след неговото пускане. Въпреки своя предшественик, Android 7, е действал само на около 18% от устройствата повече от една година след неговото пускане.

Така че, ако искате най-новата и най-добрата операционна система веднага щом е готова, имате нужда от iPhone.

Победител: iPhone

Приложения: Избор срещу контрол

значки в Google Play и App Store

Apple App Store предлага по-малко приложения от Google Play (около 1,8 милиона срещу 2,8 милиона, към декември 2020 г.), но изборът не е най-важният фактор.

Apple е строга относно приложенията, които позволява, докато стандартите на Google за Android са слаби. Въпреки че контролът на Apple може да изглежда твърде строг, той също така предотвратява ситуации като тази, при която фалшива версия на WhatsApp е изтеглена 1 милион пъти от Google Play, преди да бъде премахната. Това е голяма потенциална заплаха за сигурността.

Освен това някои разработчици се оплакват от трудностите при разработването на толкова много различни телефони. Фрагментацията – големият брой поддържани устройства и версии на ОС – прави разработването за Android скъпо. 

Комбинирайте разходите за разработка с акцента на Android върху безплатните приложения и това намалява вероятността разработчиците да покрият разходите си. Ключовите приложения също почти винаги дебютират на iOS, като версиите за Android идват по-късно, ако изобщо се появят.

Победител: iPhone

Игри: Мобилна мощност

мобилни игри на iphone
A

Мобилните игри преди бяха доминирани от 3DS на Nintendo и Playstation Vita на Sony . IPhone промени това.

IPhone и iPod touch са доминиращите  играчи на пазара на мобилни видео игри, с десетки хиляди страхотни игри и десетки милиони играчи. Разрастването на iPhone като платформа за игри накара някои наблюдатели да кажат, че Apple е водещата платформа за мобилни игри (Nintendo дори започна да пуска игри за iPhone, като Super Mario Run).

Плътната интеграция на хардуера и софтуера на Apple поддържа мощни игрови технологии, използващи хардуер и софтуер, които правят телефоните му по-бързи или дори по-бързи от някои лаптопи.

Общото очакване, че приложенията за Android трябва да бъдат безплатни, накара разработчиците на игри да се интересуват от изкарването на пари (т.е. почти всички от тях) да разработят за първи път iPhone, а вторият Android. Всъщност, поради проблеми с разработването за Android, някои компании за игри спряха да създават игри за операционната система Android.

Докато Android има своя дял от хитови игри, iPhone има очевидното предимство.

Победител: iPhone

Сигурност: Няма въпрос за това

Изображение, изобразяващо защитата на iPhone, показващо катинар на екрана на телефона с отделен ключ за сигурност.
 

Ако се грижите за сигурността на вашия смартфон, има само един избор: iPhone .

Причините за това са безброй и твърде дълги, за да навлизаме напълно тук. За кратката версия помислете за тези два факта:

  • В едно проучване 97% от целия зловреден софтуер, вируси, червеи и т.н. са за Android. В това проучване 0% са атакували iPhone.
  • Дори ръководителят на екипа на Google по Android признава, че „Не можем да гарантираме, че Android е проектиран да бъде безопасен“. 

Това казва всичко. Важно е обаче да се отбележи, че тези статистически данни не означават, че iPhone е имунизиран срещу заплахи за сигурността. Не е. По-малко вероятно е.

Победител: iPhone

Поверителност: Ясно разделение

Настройки за поверителност на iPhone

Ако се грижите за поверителността на личните си данни, точно както и за сигурността, Apple е единственият ви жизнеспособен избор.

Основният бизнес модел на Google е изграден около събиране на потребителски данни и продажба на тези данни на рекламодатели (или позволяване на рекламодателите да ги използват за насочване на реклами към вас). Като такъв, Google се нуждае от достъп до вашите данни и от способността да ги споделя с други компании.

Apple няма рекламен бизнес (да, има iAd за реклами в приложения, но това не е едно и също нещо) и не се нуждае от личните ви данни, за да ви продава продукти или да печели пари. 

Победител: Apple

Цена?

Изображение на жена, която тегли пари от портфейла си.
 

Ако се притеснявате най-много за цената на телефона си, вероятно ще изберете Android. Това е така, защото има много телефони с Android, които могат да бъдат закупени доста евтино. Освен самите телефони, аксесоарите за андроид са доста по-евтини от тези за Iphone. Това е лесно проверимо в нашите цени на калъфи за смартофни.

За тези с много ограничен бюджет това може да е краят на дискусията. Ако имате пари, които да похарчите за телефона си, погледнете малко по-задълбочено и проверете цените на калъфите за Iphone в нашият магазин.

Безплатните телефони обикновено са безплатни по причина: те често са по-малко способни или надеждни от по-скъпите си колеги. Получаването на безплатен телефон може да ви донесе повече проблеми, отколкото платен телефон.

Най-скъпите телефони и на двете платформи могат лесно да струват 1500-2000 лв. или повече, но средната цена на устройство с Android е по-ниска от iPhone.

Победител: Android

Стойност при препродажба: iPhone запазва своята стойност

Извършване на покупка в Apple Store

Тъй като новите смартфони се пускат толкова често, хората са склонни да надграждат бързо. Когато направите това, искате да сте сигурни, че можете да препродадете стария си модел за най-много пари, които да вложите за новия.

Apple печели на този фронт. Старите iPhone получават повече пари при препродажба, отколкото старите Android.

Победител: iPhone

Поддръжка и сервиз

Направете среща с Genius Bar

И двете платформи за смартфони обикновено работят доста добре и обикновено нямат проблеми. Въпреки това, всичко се разпада от време на време и когато това се случи, начинът, по който получавате подкрепа, има значение.

С iPhone ремонтите обикновено не се занимават всички сервизи и сервизни техници, тъй като Iphone са доста по-сложни за сервизиране на различни видове проблеми.

При Android възможността за ремонт е доста по-висока, включително и цените в повечето случаи са доста по-евтини. 

Победител: Android

Интелигентен асистент: Google Assistant побеждава Siri

Изкуствен интелект

Следващата граница на функционалността на смартфона ще бъде управлявана от изкуствен интелект и гласови интерфейси. Android има ясен лидер тук.

Google Assistant, най-известният интелигентен асистент в Android, е много мощен. Той използва всичко, което Google знае за вас и света, за да улесни живота ви. Например, ако вашият Google Календар знае, че се срещате с някого в 5:30 и трафикът е ужасен, Google Асистент може да ви изпрати известие, което ви казва да напуснете по-рано.

Siri е отговорът на Apple на Google Assistant за изкуствен интелект. Подобрява се с всяка нова версия на iOS. Това заяви, че все още е ограничено до сравнително прости задачи и не предлага разширени интелигентните методи на Google Assistant (Помощник Google също е на разположение за iPhone). 

Победител: Android

Потребителски опит: Елегантност срещу персонализиране

как да отключите iphone
 

Хората, които искат пълен контрол за персонализиране на телефоните си, ще предпочетат Android благодарение на по-голямата му отвореност.

Един недостатък на тази отвореност е, че всяка компания, която произвежда телефони с Android, може да ги персонализира, като понякога замества приложенията за Android по подразбиране с по-лоши инструменти, разработени от тази компания. 

Apple, от друга страна, ограничава опциите за персонализиране на iPhone (въпреки че има различни джаджи за начален екран и ни позволява да променяме някои приложения по подразбиране ). Това, от което се отказвате в гъвкавостта с iPhone, се балансира чрез качество и внимание към детайлите, устройство, което просто работи и е добре интегрирано с други продукти.

Ако искате телефон, който работи добре, осигурява висококачествено изживяване и е лесен за използване, изберете iPhone. От друга страна, ако цените достатъчно гъвкавост и избор, за да приемете някои потенциални проблеми, вероятно ще предпочетете Android.

Победител: Android

Чист опит: Избягвайте нежеланите приложения

iPhone в природата

Последният елемент споменава, че отвореността на Android означава, че понякога производителите инсталират свои собствени приложения вместо стандартни приложения с по-високо качество.

Това се усложнява от телефонните компании, които също инсталират свои собствени приложения. В резултат на това може да е трудно да се знае какви приложения ще се появят на вашето устройство с Android и дали те ще бъдат добри.

Не е нужно да се притеснявате за това с iPhone. Apple е единствената компания, която предварително инсталира приложения на iPhone, така че всеки телефон се предлага със същите, предимно висококачествени приложения.

Победител: iPhone

Интеграция с други устройства

Предаване в iOS 8

Много хора използват таблет, компютър или друго преносимо устройство в допълнение към смартфона си. За тях Apple предлага по-добре интегрирано изживяване.

Тъй като Apple прави компютри, таблети и часовници заедно с iPhone, тя предлага неща, които Android (който работи предимно на смартфони, въпреки че има таблети и други устройства, които го използват) не могат.

Функциите за непрекъснатост на Apple ви позволяват да отключите вашия Mac с помощта на Apple Watch, да започнете да пишете имейл на вашия iPhone, докато ходите, и да го завършите на вашия Mac у дома , или всичките ви устройства да получават обаждания, идващи на вашия iPhone.

Услугите на Google като Gmail, Карти, Google Now и т.н. работят на всички устройства с Android, но работят само ако часовникът, таблетът, телефонът и компютърът са направени от една и съща компания, което е рядко срещано сред потребителите.

Победител: iPhone

Живот на батерията: Постоянно подобряване

включване на телефона с ниска батерия

Ранните iPhone трябваше да презареждат батериите си всеки ден. По-новите модели могат да продължат дни без зареждане, въпреки че новите версии на операционната система са склонни да намалят живота на батерията, докато не бъдат оптимизирани в по-късните версии.

Ситуацията с батерията е по-сложна с Android, поради голямото разнообразие от хардуерни опции. Някои модели Android имат 7-инчови екрани и други функции, които изгарят много повече живот на батерията.

Но, благодарение на голямото разнообразие от модели на Android, има и такива, които предлагат батерии със свръхвисок капацитет. Ако нямате нищо против допълнителната маса и наистина се нуждаете от дълготрайна батерия, Android може да достави устройство, което работи много по-дълго от iPhone с едно зареждане.

Победител: Android

Периферна съвместимост: USB е навсякъде

USB портове

Притежаването на смартфон обикновено означава притежаване на някои аксесоари за него, като например високоговорители, калъфи за батерии или просто допълнителни кабели за зареждане .

Телефоните с Android предлагат най-широк избор от аксесоари. Това е така, защото Android използва USB портове за свързване с други устройства, а USB портовете са достъпни практически навсякъде.

Apple, от друга страна, използва своя собствен Lightning порт за свързване с аксесоари. Lightning има някои предимства, като например, че дава на Apple по-голям контрол върху качеството на аксесоарите, които работят с iPhone, но е по-малко съвместим.

Освен това, ако трябва да заредите телефона си в момента, хората са по-склонни да имат удобен USB кабел.

Победител: Android

Извод

iPhone X

Решението дали да купите iPhone или телефон с Android не е толкова просто, колкото да изчислите резултатите по-горе и да изберете телефона, който спечели повече точки (но за тези, които броят, победата отива за Iphone).

Различните категории се броят по различна важност за различните хора. Някои хора ще ценят избора на хардуер повече, докато други ще се грижат повече за живота на батерията или мобилните игри.

И двете платформи предлагат добър избор за различни хора. Ще трябва да решите кои фактори са най-важни за вас и след това да изберете телефона, който най-добре отговаря на вашите нужди.

често задавани въпроси

  • Колко хора използват Android срещу iPhone? Заедно потребителите на Android и iPhone притежават 99% от всички активни мобилни телефони; въпреки това, поради огромната разлика в цените, има значително повече потребители на Android, отколкото потребители на iPhone. Към 2020 г. световната статистика показва, че приблизително 1 милиард души притежават iPhone, а 2 милиарда души притежават Android.
  • Какво мога да направя на Android, което не мога да направя на iPhone? Android ви позволява да правите няколко неща, които сигурността на iPhone няма да позволи, като например създаване на акаунт в режим на гост, за да споделяте телефона си с Android с други потребители. Можете също да използвате приспособления за изтегляне на информация от приложения, без да стартирате приложенията, добавяне на хранилище със SD карта, работа с разделен екран и прехвърляне на документи директно от компютъра на телефона с помощта на Android File Manager. iPhone ви позволява само да прехвърляте снимки по този начин.
  • Какво мога да направя на iPhone, което не мога да направя на Android? С iPhone можете да държите стария си телефон до новия си телефон и да използвате функцията QuickStart за прехвърляне на данни към новото ви устройство. iPhone също ви позволява да изпращате и получавате пари чрез вграденото приложение iPhone Messages . Друга водеща функция е FaceTime, където можете да провеждате видео чат с други потребители на iPhone, без да инсталирате приложение на трета страна.

Вашият коментар