Искат да купят създателя на “Angry Birds” Leave a comment

В зората на смартфоните, рядко имаше игри, които да предизвикат такъв фурор, както франчайза “Angry Birds”. Тениски, игра, чаши, дори анимационен филм. Манията по шарените птици, които се опитваха да опазят поколението си яйца от нахалните зелени прасета, беше завладяла света. И всичко това дело на компанията “Rovio Entertainment”.

Но, за съжаление финландският разработчик не успя да надскочи себе си и да създаде повторен шедьовър. Това доведе до спад не само в цените на акциите, но и в интереса на играчите.

Сега обаче може би нещата ще се променят. От Израел идва новината, че местният крупен хазартен играч “Playtika” е отправила изгодно предложение за придобиване на целия пакет от акции на “Rovio Entertainment”.

Самата “Playtika” има прираст в броя на играчите и нейните услуги се използват от над 35 млн играчи по света. Финансовото и положение също е във възход. Докато финландската компания отчете 259 млн долара оперативни приходи през третото тримесечие на 2022 г., оборотът на “Playtika”  възлиза на 647 милиона долара през същия период.

Първият филм за пилетата беше приет с възторг и спечели 350 млн долара. Но, продължението определено разочарова и пазара и киноманите, като донесе с 50% по-малко приходи.

Сега плановете за пускане на трета част от поредицата са оставени на пауза, докато не бъде приключена сделката.

А, осъществяването на такъв проект ще е от полза, както за инвеститорите, така и за навлизането на още свежи финансовите средства, за да бъде развита марката.

Предложението на израелците е за 812,8 милиона долара. Това прави по $9,79 на акция. Предложената сума е с 50% над сегашната капитализация на “Rovio Entertainment”. Новината изстреля акциите на създателят на “Angry Birds” до над $8,60 в ранните следобедни часове на борсата в Хелзинки.

Инвеститорите на хитовата игра са обнадеждени за бъдещето на компанията, като се чака само разрешението на регулаторните органи.

Вашият коментар