Испания се готви да стане лидер в производството на 5-nm чипове Leave a comment

През последните години европейските икономики страдат от недостиг на чипове. За да бъде разрешен този проблем испанското правителство предприе първи решителни стъпки.

Чрез субсидиране от Европейския съюз в размер на 13 милиарда евро, в страната ще бъде създадена цялостна верига– от разработването до производството на самите чипове с модерна литография.

По този начин Испания се надява да осъществи амбициозната си цел да се превърне в лидер в сферата на полупроводниците. По този начин страната ще има алтернативни източници, особено в сферата на автомобилната индустрия, която най-силно пострада в страната през изминалата година, след проблемите с полупроводниците.

Само за изграждането на предприятие за производство на чипове испанското правителство е отделило сумата от 9,3 милиарда евро.

За осъществяването на пълен работен цикъл, включващ разработката и производството на чипове ще бъдат отпуснати 1,3 милиарда евро, за изследователска дейност са предвидени 1,1 милиарда евро, а в допълнение още 200 милиона евро са предвидени за стартъпите в страната.

Предоставените средства са с финансовата подкрепа на Европейския съюз, който дава възможност на страните да се справят с икономическите последици от пандемията.

Вашият коментар