ИИ пише домашните на ученици Leave a comment

В социалните мрежи и Интернет пространството все повече се носят упорити слухове, че ученици използват ИИ, който да им пише домашните. И всичко това благодарение на усъвършенстването на езиков генератор „GPT-3“ на “OpenAI“.

И понеже учителите не могат да ги сравнят със стандартните текстове за плагиатство, работата на все повече ученици се приема за достоверна. А това може доста да затрудни работата на редица училища при обучението на следващите поколения.

За това лично се похвалил потребител в “Reddit” с никнейм “innovate_rye”. Той разкрива, че за домашно трябвало да напише есе на тема “Кои са петте добри и лоши качества на биотехнологиите?”. Новият му “помощник” и “учител” не само се справил без грешка и не бил засечен да плагиатства, но и есето донесло шестица на “усърдния” ученик и по нищо не се отличавало от написан текст от човек.

По думите на канадският изследовател и доцент по иновативно обучение и технологии в “Royal Roads University“ Джордж Велецианос подобен текст никога не може да се установи, че е плагиатстван, защото ИИ сам създава оригинално съдържание.

А може би трябва да погледнем и по-философски на въпроса на “innovate_rye” в “Reddit”: „Ако изкуственият интелект може да ми напише домашното точно сега, тогава как ще изглежда бъдещето?“.

Вашият коментар