Изкуствен интелект сам оцветява черно-бели снимки Leave a comment

Шведският изследовател на машинното обучение Емил Уолнер пусна напълно безплатен уеб инструмент, който е наречен Palette.fm. Чрез него потребителите могат напълно безплатно да използват различни цветни филтри или да ги прецизират, за да създадат цветно изображение на черно-бели снимки.

Естествено в това приложение се използва изкуствен интелект, който класифицира изображенията и определя базовите предположения за бъдещата цветова гама. Интересното е, че самият Уолнер е създал напълно самостоятелен AI модел. За разлика от стандартните други приложения като “Photoshop” например, тук можете да вкарате и текст към снимката и чрез него също да допринесете за оцветяването й.

За да демонстрира уменията на новата програма, той показа снимка на тиква. Чрез “Photoshop” бяха премахната цветовете. След това избира подходящият филтър от предварително предложените такива. След лека промяна в първоначалното заглавие на снимката, се прецизират цветовете, като описват най-точно изобразения обект. С написването на дума, като например “зелени листа” AI добавя подобно нещо в задната част на фона.

Засега Palette.fm се предлага като безплатна услуга, но скоро Уолнер ще добави и някой платени функции. Най-хубавото е, че сайтът обработва изображенията в “облака” и по този начин няма опасност за личните данни на потребителите. За момента не се изисква от потребителите да се регистрират, за да ползват услугата.

Вашият коментар