Изкуствен интелект създава сам чипове Leave a comment

Компанията “Nvidia” бързо започна да се ориентира в областта на изкуствения интелект, осъзнавайки възможностите, които предлага, като го използва в множество технологии, в т.ч и при самообучаващия се алгоритъм „DLSS„.

Сега отново изкуственият интелект е на път да покаже мощта си, като участва при създаването на ново поколение чипове. Той ще бъде използван в процеса на автоматична миграция на клетките, наречен „NVCell“. От „NVidia“ отделят специално внимание на ролята на изкуствения интелект в бъдещите проекти и производствени процеси.

Когато компанията иска да преработи даден технологичен процес на следващо ниво, инженерите трябва детайлно да преработят транзисторите, което не е никак лесна работа. Получават се чести гершки в производствения процес, въпреки наличието на изкуствения интелект. А знаем, че в този сегмент е важно да си първи. Преди всички конкуренти. Едно такова, макар и незначително на пръв поглед забавяне, може да има огромни последствия загигант като „NVidia“. Не само отдръпването на верните потребители може да се окаже проблем, а и ще доведе до сериозни финансови загуби.

За целта няколко „проверяващи“ AI следят за правилния производствен процес. Чрез оценка на бъдещите възможни дефекти за кратко време, инженерите могат да отстранят навреме и в процеса на работа евентуалните проблеми. По този начин компанията ще гарантира, че нейният продукт е сред топ брандовете и ще има предимство пред конкуренцията.

През последните 3 години редица технологични гиганти от различни сектори изпитваха недостиг на чипове поради липса на метали и пандемичната обстановка. Това доведе до нарушаване на производството и доставките. Затова сега от „NVidia“ виждат в бъдещия проект шанс за създаване на качествен продукт, които отнема минимално време и усилие, без да бъдат зависими от външни доставчици и дори неочаквани събития, като COVID. Така, ако преди години AI изглеждаше като нещо фантастично, сега доказва, че е от особено значение за редица индустрии.

Напишете коментар