Изкуственият интелект застрашава множество професии Leave a comment

Все повече изкуственият интелект навлиза в ежедневието ни. Но, дали това е за добро или не? Създаден, за да ни помага в ежедневието и в редица сфери на обществения живот, много скоро (дори по-бързо отколкото сме предполагали), той започна да ни замества. А, дали хората скоро няма да станат излишни?

Само преди седмици, от “Microsoft” съобщиха, че заради финансовата криза ще съкратят 10 000 души, но същевременно ще инвестира милиарди в нова технология, която да направи машините все по-умни.

Заместник-деканът в катедрата по компютърни и информационни науки в Технологичния институт в Рочестър, Пенгченг Ши заявява директно, че прословутите “бели якички” на Уолстрийт в близко бъдеще ще бъдат само мит и машините вече ще бъдат следващите добре платени “работници”.

Това ще направи уязвими множество сектори от икономиката – от финансовия сектор през здравеопазването до издателската дейност, и дори журналистите ще бъдат пред изчезване, но хората трябва да свикнат с тази промяна.

Нека разгледаме някой от икономическите отрасли, където AI може би ще замени частично или напълно служителите.

Образованието

Няма как да не обърнем внимание на този важен за всяка икономика и държава отрасъл, който поставя основата на бизнеса и квалифицираните кадри.

Наскоро един нюйоркски университет забрани използването на “ChatGPT”. Мнозина специалисти обаче виждат именно развитието на интелекта в тази сфера. Дори в бъдеще може да се появят AI преподаватели, които да преподават също толкова добре, колкото тези, които са учили с години, за да натрупат знания, за да работят в университетите.

Разбира се докторантите може да останат разочаровани, защото ще трябва да се постараят повече, понеже “ChatGPT” още не е навлезнал в тяхната област, но в бъдеще нищо не се знае.

Софтуерно инженерство

 Създаването на един уебсайт и написването на прост код може да отнеме много време и да се окаже, че работата не е свършена докрай. Сега с появата на ChatGPT, който пише код за секунди, дори работата на програмистите е застрашена. Така иначе на пръв поглед рутинната работа се върши от машината, която решава качествено и количествено проблемите и няма опасност да бъде объркан някой ред в кода.

Според анализатори, някъде до 2026 година ще бъде създаден дори работен софтуер, който да проектира различни по сложност системи и то благодарение на AI. Така, че през следващите години редица софтуерни инженери може да се наложи да си търсят нова работа или да се преквалифицират.  

Журналистика

Идеята ИИ да замести изцяло журналистите, плаши работещите в тази сфера от години. Създаването на новинарски емисии и то единствено от ИИ е нещо, което вече навлезе. Но, всяка технология освен подобрения и облекчаване на работата, идва и със своите проблеми.

Наскоро авторитетният технологичен сайт CNET, а също и вестник “Guardian” опитаха да генерират новини с помощта на “ChatGPT”.

Но, липсата на възможност за проверка на фактите доведе до множество проблеми за двете медии, защото предоставеният материал имаше фактологически разминавания и проблеми с качеството на предложената информация.

И в момента IT отдела им не може да разбере какъв е проблема и как да го отстрани.

Така, че поне в тази сфера все още ще има нужда от редактори и коректори, които да сверяват и проверяват качеството на подадената от ИИ информация и при необходимост да я коригират.

Финансите

Някой да се е съмнявал, че AI ще се намеси в света на парите. Уолстрийт е мястото, където парите никога не спят. Вместо да се търсят високо квалифицирани брокери, които са учили с години за тази работа, AI може да направи по-добре и от тях бизнес модели и да ви даде икономическите и финансови решения доста по-изчерпателно и от най-добрия професионалист.

Вашият коментар