Как да добавим плъгин за онлайн разплащане в WooCommerce Leave a comment

Подобна на всяка добре изградена система за продажби, така и WooCommerce предлага възможност за разплащане чрез свои собствени инструменти.

Те са разнообразни и затова в следващите редове ще разгледаме какво може да ни предложи системата в това отношение, за да може вашият онлайн магазин да приема разплащания.

Шлюзове за плащане. Какво е това?

Това представлява функция, която свързва информацията и услугата и дава обратно потвърждение за успешната транзакция. Това става най-често при разплащане с кредитна карта, криптовалута или система за разплащане (напр PayPal).

Как работят плащанията в WooCommerce

Платформата предоставя по подразбиране три начина за плащане:

  1. Банков превод
  2. Плащане с чек.
  3. Наложен платеж

Въпреки, че тези методи са вече остарели и много тромави, според последните проучвания, те все още са предпочитан метод от клиентите.

Все повече хората предпочитат бързите плащания като модерните в последно време криптовалути или дори PayPal. Според едно независимо проучване, магазините, които приемат разплащания с “PayPal“, имат най-голям процент на реализирани продажби-  88,7% . Услугата е повече от сигурна и най-хубавото е, че не разкрива данните на картата на купувача.

Как да променя вариантите за разплащане в WooCommerce?

Просто премахнете и/или деактивирайте методите, които не искате да предлагате. За целта влезте в системата на WooCommerce > Настройки > Плащания . Тук можете да отметнете опцията за активиране или деактивиране на метод на плащане. Опцията е в сиво (неактивна), когато методът е деактивиран, и е лилав (при активност.. Ако искаме да оставим само опцията за банков превод, екранът ще изглежда така:

Как да добавим плъгин за онлайн разплащане в WooCommerce?

Ето, че стигнахме до същината на въпроса! След като сте премахнали излишните методи за плащане, е важно да знаете как да добавите необходимите ви плъгини.

Внимание! Системата на WordPress обаче няма да работи с плъгини, които сте закупили отделно!

Влезте в системата и отидете на Plugins > Add New.  След това използвайте търсачката, за да намерите подходящия плъгин.  Имайте предвид, че това са само безплатни версии, които обикновено не се препоръчват като методите на разплащане. Проблемът е, че те нямат директна техническа поддръжка, ако възникне проблем. Винаги е добре да разчитате на професионалната подкрепа на екипа, разработил плъгина.

Когато закупите приставката, тя идва като .zip файл. Трябва да качите този .zip файл във вашия магазин WooCommerce.

За да направите това отидете на Plugins > Add New > Upload Plugin и качете .zip файла директно от вашия компютър, без да го разархивирате.

Разплащания с кредитни карти

Нека започнем с кредитните карти, тъй като те са един от най-популярните онлайн методи за плащане – и опция, без която вашите клиенти често не могат. За да позволите плащания с кредитни и дебитни карти, ще трябва да използвате плъгин, наречен WooCommerce Stripe.

Услугата Stripe е най-широко използваната онлайн услуга за обработка на картови плащания и действа като посредник между клиента и банката. Плащанията, направени по този начин, ще бъдат изпратени до вашия (личен) акаунт в Stripe.

Можете лесно да прехвърлите парите в банковата си сметка, когато пожелаете.

След като инсталирате плъгина, трябва да създадете своя акаунт в Stripe: това не само ви дава онлайн акаунт, където може да видите плащанията на клиентите си, а също и в него получавате необходимият дигитален ключ, за да работи плъгинът на вашия акаунт.

Когато настроите услугата, ще бъдете помолени за идентификационен ключ, който казва на плъгина точно към кой Stripe акаунт трябва да се свърже.

Услугата дава възможност за възстановяване на сума с едно кликване. Освен това имате възможност да оторизирате предварително транзакцията и да таксувате разходите по-късно, най-хубавото е, че не изисква месечна такса, а самата система се издържа от таксуване на процент от продажбите на търговците.

Периодични плащания в WooCommerce

По отношение на методите на плащане, има някои опции за продажба, които изискват специфични шлюзове. Сред тях можем да намерим периодични плащания или абонаменти , които начисляват редовна сума на вашия клиент. За целта трябва да инсталирате специален плъгин, наречен WooCommerce Subscription.

Плъгинът ви позволява да плащате комисионна за продажби на трета страна , както ръчно, така и напълно автоматично. Това ви позволява да споделяте приходи между различни партньори. Получавате и обичайните функции на Stripe, като например опцията за запазване на данни за кредитна карта.

Както се убедихте в тази статия, понякога търговците трябва да изберат определени методи за плащане, основани до голяма степен от предпочитанията и навиците на клиентите. Но, това не означава, че нямате право на избор. Именно използването на подходящият специален плъген ви дава възможност да увеличите продажбите на вашия онлайн магазин и то благодарение на допълнителни функции, които не са включени в WooCommerce.

Вашият коментар