Блок захранване лентов кабел за Samsung Note 20 ULTRA

Как да избегнем усложнения с лентов кабел при ремонт? Leave a comment

Тревожи ли ви лентовият кабел? Ще ви посъветваме как да избегнете повредата му.

Какво е лентов кабел?

Лентов кабел, наричан още FFC (Flat flexible cable) е изключително важна и неделима част от всеки смартфон или таблет. Въпреки че възможностите за използването му са много по-широки, в мобилните телефони гъвкавият кабел се използва предимно за свързване на дънната платка към LCD дисплея. Също така се използва за връзка между дънната платка и захранващата платка (платка с букса за зареждане).

Защо гъвкавият кабел е склонен да се повреди?

Лентовият кабел, или още гъвкавият кабел (от Flex cable) както подсказва името му, е много гъвкав плосък компонент. Направен е да свързва две части на устройството в много ограничено пространство. Може би най-добрият пример са съвременните смартфони. В опит да създадат възможно най-тънките устройства, производителите бяха принудени да предложат решение, което може надеждно да прехвърля данни от дисплея към дънната платка (и обратно), без да изисква твърде много място. Благодарение на своята конструкция и гъвкавост, гъвкавият кабел наистина може да го направи, но данъкът върху неговите възможности е повишената му чувствителност към различни видове повреди.

Лентов кабел за Xiaomi Redmi Note 9
Лентов кабел за Xiaomi Redmi Note 9

Как да разберете дали гъвкавият кабел е повреден?

Най-добрата индикация, че гъвкавият кабел е повреден, е неизправност на дисплея или случайни прекъсвания. Такова устройство, разбира се, е неизползваемо. Ето защо е много важно да бъдете изключително внимателни при всяка операция, която включва отваряне на устройството.

Лентов кабел с бутони за включване и звук
лентов кабел с бутони за включване и звук

Най-често срещаните причини за повреден лентов кабел (flex cable)

Като експерти и професионалисти с дългогодишен опит в ремонта на мобилни устройства, ние знаем колко лесно може да се повреди един гъвкав кабел. Ето защо, ако не искате да губите пари за резервни части и компоненти, препоръчваме да избягвате следните грешки, когато ремонтирате устройството си.

  1. Неправилно поставяне на лентовия кабел в устройството
  2. Неправилно боравене с гъвкавия кабел
  3. Повреда поради прищипване/натиск върху кабела
  4. Използване на грешни инструменти
  5. Контакт на лентовия кабел с лепилото

Най-често срещаните причини, поради които гъвкавият кабел е повреден, са неправилното съхранение на този компонент и използването на неправилни инструменти. За правилно и безопасно боравене ви препоръчваме винаги да използвате професионални и фини инструменти. Също трябва да избягвате използването на метални инструменти. Гъвкавите кабели могат много лесно да се повредят и да нарушат цялостната работа на вашето устройство.

Лошото боравене от своя страна е тясно свързано с финализирането на ремонта. Да приемем, че успешно сте подменили дисплея, свързали сте го към дънната платка чрез лентов кабел и искате да включите устройството. Въпреки това, често в този момент кабелът се поврежда, тъй като избирате грешно място, когато го съхранявате и кабелът се прекъсва. Често той се поврежда по друг начин, след като устройството вече е затворено. Ето защо, ако нямате опит с подобен ремонт, препоръчваме първо да направите снимка на отвореното устройство, за да имате просто ръководство как да поставите кабела отново след извършване на ремонта. Конекторите на тези кабели са много крехки и понякога едно грешно натискане е достатъчно за да ги повреди.

Търсите качествени резервни части и аксесоари за ремонт и сервиз на мобилни устройства ? Ние сме един от най-големите продавачи и дистрибутори на резервни части за мобилни телефони или таблети в България. В нашия електронен магазин, освен лентови кабели, ще намерите и други резервни части, включително LCD дисплеи и много други качествени компоненти.

Вашият коментар