КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНОТО ЗАХРАНВАНЕ ЗА ВАШИЯ КОМПЮТЪР

Как да изберете правилното захранване за Вашия компютър? Leave a comment

Време е да изберете захранване за следващия си компютър? Ето преглед на ключовите фактори, които трябва да вземете предвид.

Когато се подготвяте да създадете нов компютър, първите теми, които мислите, вероятно са мощни многоядрени процесори, луксозни графични карти от висок клас, ултра-бързо съхранение на NVMe или може би дори уникално осветление и ефекти на корпуса. Но един компонент, който често не успява да привлече вниманието, което заслужава, е захранването. В крайна сметка, почти всеки друг компонент във вашия компютър може да бъде повлиян от типа, качеството, надеждността, възможностите на вашето PSU.

Това прави процеса на избор на правилното захранване също толкова важен, колкото и всеки друг компонент. За това направихме този кратък преглед на факторите, които трябва да имате предвид, когато избирате захранването за следващия си компютър.

Мощност на захранването

Първата стъпка при избора на захранване е да определите необходимата ви мощност. Изборът на правилната мощност е важен: твърде ниска мощност ще попречи на вашите компоненти да работят на очакваното ниво, ще доведе до нестабилност на системата и дори може да повреди компонентите в някои случаи. Прекалено висока не носи същите рискове, тъй като системата ще черпи само необходимата мощност. Но тъй като захранванията с по-висока мощност при дадено ниво на качество са по-скъпи, това губи пари, които биха могли да бъдат похарчени по-добре за добавяне или надграждане на друг компонент.

Това, което трябва да знаете, въпреки тежкия маркетинг през последните години на 1000+ вата захранвания, повечето системи, дори тези с някои компоненти от висок клас, няма да се нуждаят от повече от около 650 до 750 W. За да получите приблизителна оценка за нуждите на вашата планирана компилация, можете да използвате калкулатор за захранване, който ви позволява да изберете конкретните компоненти, които планирате да включите в компилацията на вашия компютър, и след това произвежда препоръчителна мощност на захранването въз основа на рекламираната мощност на всеки компонент.

Как да изберете правилното захранване за вашия компютър - Редакция 1

Някои PSU калкулатори са хоствани от самите производители на захранване, като например be quiet!

Например, ако използвате калкулатора за да планирате работна станция от висок клас с четири графични процесора, той няма да показва модели на захранване, които нямат необходимия брой PCIe захранващи конектори, дори ако мощността на този модел иначе е достатъчна. Доста удобно а?

Форм-фактор на захранването

Освен чистата мощност, вие също трябва да вземете предвид физическия размер и оформление или форм-фактор на вашето захранване. Съществуват различни исторически/остарели, сървърни и специални форм фактори, но като цяло, когато се разглежда съвременният потребителски и ентусиаст PC пазар, захранващите устройства попадат в ATX/EPS и SFX/SFF форм фактори.

Как да изберете правилното захранване за вашия компютър - Редакция 2

ATX

Форм факторът ATX вероятно е стандартният дизайн, за който се сещате, когато си представяте захранване, въпреки че има няколко варианта. Оригиналният ATX стандарт от средата на 90-те години изискваше 4-пинов +12V CPU конектор. Въвеждането на по-мощни системи в края на 90-те наложи въвеждането на EPS форм фактор, който позволява 8-пинов +12V CPU конектор. Днес почти всички захранвания, продавани като „ATX“, отговарят на стандарта EPS и включват два 4-пинови +12V конектора, които могат да се използват в зависимост от изискванията на дънната платка и процесора.

Стандартните размери за ATX захранване са 150 мм ширина и 86 мм височина. В дълбочината на електрозахранването може да варира в зависимост от характеристиките и дизайна на устройството. Дълбочината по подразбиране за ATX захранване с ниска до средна мощност е 140 мм. Официалният форм-фактор „ATX Large“ увеличава тази дълбочина до 180 mm, но някои от най-мощните ATX захранвания на пазара днес имат дълбочина от 200 mm или повече. Основният извод тук е, че всяко захранване, което изберете, което наистина е ATX, ще има същата ширина и височина, но дълбочината може да варира. Затова не забравяйте да проверите уебсайта на производителя на PSU за размера на дълбочината, за да видите дали вашият корпус може да го побере.

SFX

Стандартът SFX или „малък форм-фактор“ е предназначен за по-малки кутии. При въвеждането му през 1997 г. това означаваше по-малко мощни компютри за обикновени потребители и офиси. Но през последните години увеличаването на енергийната ефективност направи компютрите с малък форм-фактор от по-висок клас популярни. И въпреки че настоящите SFX захранвания не могат да съответстват на мощността или гъвкавостта на техните пълноразмерни ATX колеги, те могат да поберат някои от най-качествените компоненти на пазара.

Стандартните размери за SFX захранване са 125 мм ширина, 63,5 мм височина и 100 мм дълбочина. Въпреки това, подобно на форм-фактора ATX, има някои вариации, най-често срещаният от които е SFX-L.

Във фактор SFX-L форма поддържа една и съща ширина и височина, но се простира в дълбочина до 130 милиметра. Това позволява използването на по-голям вентилатор и от своя страна по-високи мощности.

SFX захранващите устройства обикновено ще бъдат по-скъпи от ATX захранванията със същото ниво на качество и мощност, така че обикновено ще искате да използвате едно само ако избраният от вас случай го изисква. Ако в крайна сметка използвате SFX захранване в калъф, предназначен за ATX PSU – или защото имате нужда от допълнително място в кутията за управление на кабели, допълнителни устройства за съхранение или модификации на корпуса, или ако използвате повторно SFX PSU от предишна компилация – просто трябва да вземете ATX към SFX PSU адаптер, ако вашият корпус или захранване все още не включват такъв.

Ефективност на захранването

Повечето захранвания са оценени от програмата 80 PLUS, която е доброволно сертифициране за измерване на ефективността на PSU. Има шест нива на нарастващи изисквания, вариращи от основния “80 PLUS” до най-взискателния “80 PLUS Titanium”, които удостоверяват способността на захранването да използва електричество с възможно най-малко отпадъци.

Как да изберете правилното захранване за вашия компютър - Редакция 3

Например, ако захранването черпи 647 вата от стената, но осигурява 550 вата мощност на компонентите на вашия компютър, това е ефективност от около 85 процента, което би се равнявало на 80 PLUS Silver.

Как да изберете правилното захранване за вашия компютър - Редакция 4

Захранващите устройства с по-високи оценки са по-скъпи, но и по-ефективни, което означава, че губят по-малко електроенергия за отопление/отпадъци, така че ще бъдат по-евтини за работа в дългосрочен план. Въпреки това, разликата в оперативните разходи между нивата на ефективност за типичен компютър може да бъде много малка и може да отнеме много години за да се възстанови първоначалната инвестиция за захранване с по-висок рейтинг.

Изборът на захранване с по-висок рейтинг няма да навреди, но не забравяйте да претеглите разликата в цената, когато сравнявате модели, които иначе отговарят на вашите нужди. Като цяло рейтингът 80 PLUS Gold е достатъчен за нас.

Захранващи шини за напрежение

Захранването се подава към компонентите от 3.3V, 5V и 12V шини. Въпреки че 3.3V и 5V релсите са важни, те обикновено са стандартизирани сред съвременните захранвания и ключовият диференциращ фактор е дизайнът и функционалността на 12V шината на PSU, тъй като това е източникът на захранване за взискателните PCIe устройства като графични процесори.

На основно ниво захранването има общ изходен ампераж (минимум 18A за най-основните захранвания до най-малко 34A за по-висок клас мулти-GPU модули), който се доставя на компонентите чрез релсите. Захранването може да използва една шина +12V, за да достави цялата тази мощност, или може да раздели товара между множество +12V шини. В примерна 50A система, използването на една релса означава, че всички компоненти получават до тези пълни 50A. Ако имаше две шини +12V, всяка шина може да доставя 25A отделно.

Докато конфигурацията с една релса предлага най-много мощност за всеки даден компонент, конфигурацията с много релси предлага допълнителна защита срещу пренапрежения на тока или други проблеми, тъй като вашите компоненти се захранват от отделни връзки. Ключът при настройка с няколко шини обаче е да обърнете внимание на ръководството на PSU, за да сте сигурни, че правите правилните кабелни връзки, така че вашите компоненти наистина да са на отделни релси.

Можете да намерите информация за броя и конфигурацията на +12V шини на захранването в техническите спецификации на производителя за всеки модел. 

Модулен срещу полумодулен срещу немодулен

Съвременните захранвания във всякакъв форм-фактор предлагат различни нива на модулност за конекторите. Това може да повлияе както на цената на захранването, така и на гъвкавостта на устройството, когато става въпрос за изграждане на системата и управление на кабелите.

Как да изберете правилното захранване за вашия компютър - Редакция 5

Немодулен: при немодулни захранвания всички кабели са физически и постоянно свързани към PSU. Това обикновено е най-евтиният вариант, но изисква от производителя да държи всички неизползвани кабели прибрани в кутията, което може да бъде предизвикателство, особено при компилации с малък форм-фактор.

Полумодулен: за полумодулни захранвания, първичните кабели са постоянно свързани, докато допълнителните кабели са модулни. Кои точно кабели са немодулни зависи от захранването: най-малкото ще бъде 24-пинов ATX конектор, въпреки че някои модели включват и 4/8-пинов ATX12V/EPS конектор и/или първична двойка PCIe конектори. Полумодулният постига баланс между цена и гъвкавост, тъй като „задължителните“ кабели са постоянно свързани и трябва да свържете само „опционалните“ PCIe/аксесоарни кабели, които възнамерявате да използвате.

Модулно: с модулно захранване, кабели не са постоянно свързани. Те обикновено са най-скъпите при същата мощност и качество, но позволяват максимална гъвкавост. Включените кабели могат дори да бъдат заменени с персонализирани опции в специфични дизайни (индивидуални втулки, различни цветове, за да съответстват на случая и т.н.) или с определени дължини.

Шум

Един фактор, който не искате да пренебрегвате, е шумът. С ултраефективните процесори и тихите въздушни охладители и вентилатори, грешното захранване може да се окаже един от най-шумните компоненти във вашата система.

Ако нивото на шума е важно за вашата конфигурация, изберете захранване, което използва висококачествени компоненти и вентилатори. Това е особено важно за SFX захранванията, тъй като по-малките вентилатори ще трябва да се въртят при по-високи обороти, така че качеството и нивото на шума на този вентилатор ще имат значение.

Как да изберете правилното захранване за вашия компютър - Редакция 6

Също така не забравяйте да потърсите захранване, което поддържа „тих“ или „безшумен“ режим. Налични в захранвания от среден до висок клас, тези режими автоматично намаляват или спират скоростта на вентилатора, когато PSU е под ниско захранване. Точно като вентилаторите на CPU и GPU, следователно вентилаторът на PSU ще се завърти само когато е необходимо.

Качество на захранването

За разлика от другите фактори, обсъждани тук, качеството на вашето захранване може да бъде малко по-трудно за оценка. Въпреки че съществува риск от повреда с всеки компонент, всяко захранване от известна марка, закупено от реномиран търговец, трябва да е безопасно. Но все пак ще трябва да вземете предвид предназначението на компютъра, който ще сглобявате. Евтино, по-малко ефективно захранване с кратка гаранция може да е добре за основен офис компютър, който ще се използва няколко часа всеки ден, но ако изграждате работна станция от висок клас или компютър за игри, който вероятно ще изпита тежки натоварвания за дълги периоди от време, инвестирането в по-качествен модел вероятно е добра идея.

Когато се опитвате да прецените качеството на захранването, потърсете подробни прегледи и ревюта на различно хора по света и в България. Опитните рецензенти ще отворят захранването, за да разгледат неговия дизайн и компоненти и да извършат тестове за измерване на качеството му, а няма просто да говорят празни приказки. Имайте го в предвид.

При липса на подробни ревюта, вижте гаранционния срок на захранването. Като цяло, продължителността на гаранцията представлява увереността на производителя в качеството и дълготрайността на техния продукт и, разбира се, ви осигурява допълнителна защита, ако възникне повреда. Захранващите устройства в по-ниски ценови диапазони не е изненадващо да включват по-кратки гаранции, но в средния и високия клас на пазара ще видите поне три до пет години гаранция.

Събирайки всичко заедно

Като се имат предвид различните фактори, обсъдени по-горе, тези, които изграждат персонализиран компютър, имат гъвкавостта да предприемат редица подходи за избор на правилното захранване. 

Ако търсите захранване, което има баланс, който би свършил работа за повечето компютри, може да проверите нашето предложение на хитова цена!  Модулно захранване Cougar GEX 750, 750W, 80+ Gold

  • Предлага се в диапазон от различни мощности
  • Златен сертификат 80 PLUS
  • Напълно модулен с кабели с втулки

Захранване, което съответства на спецификациите на  Cougar GEX 750, 750W, 80+ Gold  би свършило работата, дори ако търсите много взискателна конфигурация, включително компоненти от висок клас като овърклокнат Ryzen 9 3900X, RTX 2080 Ti, 32GB RAM, 4xSATA устройства, и 6 корпусни вентилатора.

Вашият коментар