Как да оптимизираме базата данни на WordPress Leave a comment

Създаването на сайтове на WordPress е лесно като игра, но с течение на времето те имат нужда от оптимизиране на базата данни. Именно тя е от ключове значение за съхраняване и организиране на съдържанието на сайта.

В следващите редове ще се запознаем с нейната роля в поддържането на сайта и ще дадем няколко добри идеи, за да се оптимизиране така, че да улесни и забърза работата на сайта ви.  

По подразбиране WordPress използва системата за управление на бази данни MySQL, за да съхранява своите данни, коятое широко използвана база данни с отворен код и е надеждна.

Но, освен нея, може да се конфигурира системата да използва и други видове бази данни като MariaDB или PostgreSQL.

Настройки

Ето 11-те на бройWordPress таблици с бази данни, които се съхраняват в системата по подразбиране.

 • wp_commentmeta – Съхранява мета информация за коментари.
 • wp_comments – Съхранява коментари.
 • wp_links – Създава и съхранява меню за връзки. 
 • wp_options – Съхранява опциите, зададени в областта за настройки на администратора.
 • wp_postmeta – Съхранява мета информация за публикации.
 • wp_posts – Съхранява данни за публикации, страници и други потребителски типове публикации.
 • wp_terms – Съхранява списък с тагове и категории за всички публикации и връзки.
 • wp_term_relationships – Съхранява връзката между публикация и нейната категория и етикет, както и между връзки и категории връзки.
 • wp_term_taxonomy – Съхранява таксономичен етикет в таблицата wp_terms. Таксономията се отнася до категория, връзка или етикет.
 • wp_usermeta – Съхранява мета-информация за потребителите
 • wp_users – Съхранява списък с потребители.

Оптимизация

В началото всеки сайт е лек и бърза, докато не се напълни със значително количество информация. Но, с течение на времето размерът на базата данни се увеличава, което допринася за по-бавното зареждане на сайта за потребителите. Затова, за да подобрите цялостното поддържане, трябва да се извършва периодична оптимизация на базата данни, вкл да бъдат изчистени и ненужните обекти. Но, как да разберем кои са те и къде точно се натрупват?

Начините за това са два:

–       чрез достъп през phpMyAdmin

–       чрез инсталирането на плъгини

 Оптимизация чрез достъп през phpMyAdmin

След това изберете базата данни, която искате да оптимизирате.

За да оптимизирате базата данни на WP влезте на “Cloudways Database Manager” и задайте командата “OPTIMIZE TABLE “wp_posts” ”, след което натиснете бутона “Optimize”. Но, понякога това не е достатъчно и се налага да се изчисти по-обстойно. За целта задайте следната SQL команда:

(  DELETE FROM wp_postmeta WHERE meta_key = ‘META-KEY-NAME’  ) 

По този начин изтривате старата и ненужна информация, а с тона спомагате ботовете по-лесно да индексират сайта ви и страниците да са по-бързи. Затова трябва редовно да актуализирате базата си данни, за да подобрите скоростта и производителността на сайта си. Така помагате на клиентите си да успяват бързо да достигнат до менютата в сайта ви, а не да чакат дълго време, докато зареди желаната от тях информация.

Оптимизация чрез инсталиране на плъгина “WP-Optimize”

Най-лесният начин да оптимизирате вашият WordPress сайт е чрез инсталирането на допълнителен плъгин. Един от най-популярните е “WP-Optimize”. Плъгинът е много лесен за използване и има функция за настройка с един бутон. Просто щракнете върху изберете “Изпълнение на оптимизация” до задачата за почистване, която искате да изпълните. Спомага за премахването на стари чернови, спам поща или коментари в кошчето, изтекли преходни опции, обратни връзки и обратни пингове.

WP-Optimize ще ви каже броя на ненужните публикации за всяка категория, така че знаете какво старо и ненужно да премахнете.

Заключение:

Поддържането на ефективен и бързо работещ WordPress сайт е от изключително важно значение. Освен това един от критериите по който Google индексира сайтовете е скоростта. Така, че без значение дали сте начинаещ или по-опитен потребител със системата “Wordpress”, това ръководство ви дава най-ценната информация за това как с малко усилия да успеете да подобрите скоростта на сайта си, така, че да се радвате на по-голяма посещаемост и потребителите да не чакат с минути зареждане на важната информация на страниците на сайта ви.

Вашият коментар