Как да оптимизираме шрифтовете в WordPress Leave a comment

Все повече създателите на сайтове се стараят да подобрят потребителското изживяване в продуктите си. Компаниите инвестират стотици хиляди и най-вече време, за да си гарантират, че уебсайтовете им осигуряват на потребителите най-доброто изживяване, докато сърфират в тях.

В следващите редове ще ви покажем как да добавяте WordPress Google шрифтове към уебсайта си ръчно и с помощта на приставката Easy Google Fonts.

Какво представлява WordPress Google Fonts

Може би най-важният въпрос, който трябва да изясним преди да продължим. Това е библиотека от безплатин, но лизензирани шрифтове. Тя е създадена през 2010 година и ви дава възможност да използвате цели  877 уеб-оптимизирани шрифта и то безплатно.

Заради лесната си употреба, все повече сайтове залагат на този тип шрифтове.

Как да ги добавим в сайта си?

Стъпка 1. Ръчно добавяне към WordPress

Можете да филтрирате шрифтовете по по категория, езици, брой стилове, дебелина, наклон и ширина или да ги сортирате по датата, на която са добавени, по азбучен ред, по тенденция или по популярност.

Стъпка 2. Избор на шрифт

Ето няколко примера за шрифтове:

 • Такива с  малки линии, прикрепени към края на буквите, например Times New Roman и Courier .
 • Шрифтовете, които нямат малки линии в края на буквите,  напр. Helvetica и Roboto .
 • Дисплейните шрифтове се използват предимно за голям текст, например заглавия.
 • Шрифтове, които имат ръкописен вид, напр. Pacifico .
 • Шрифтове, които имат абсолютно еднакво разстояние между всички символи, напр. Source Code Pro .

За целта щракнете върху знака плюс (+) в горния десен ъгъл на полето за семейство шрифтове.

 • За целта щракнете върху знака плюс (+) в горния десен ъгъл на полето за семейство шрифтове.

Когато решите, че сте готови, кликнете върху черната лента, в долната част на екрана, за да видите своя избор – “X Family Selected”.

Стъпка 3: Персонализирайте шрифта

Лентата “X Family Selected” отваря прозорец, който има два раздела – Вграждане и Персонализиране . Преди да вградим семейството шрифтове в нашия уебсайт, ще отделим малко време, за да го персонализираме малко.

От екрана Персонализиране поставете отметки в квадратчетата за стиловете и езиците, които искате да можете да използвате на уебсайта си.

Внимание: Колкото повече стилове на шрифтове и езици изберете, толкова повече време ще отнеме зареждането на страниците на вашия сайт.

Ще забележите индикатор за време за зареждане на същия екран, който ви уведомява дали вашият избор ще забави времето за зареждане.

Сега е ред да разберем как да бъдат оптимизирани!

Причината за това е, че колкото повече шрифтове се използват, толкова повече се забавя работата на страницата и бързината и на зареждане. Много хора често използват Google Fonts, защото са безплатни и лесни за използване. Въпреки това, когато се използват твърде много шрифтове на един уебсайт, това може да доведе до изключително бавно време за зареждане. Това се дължи на факта, че всеки шрифт трябва да бъде зареден отделно от сървъра, преди да може да бъде показан на страницата.

Чрез ефективната оптимизация на шрифтовете, се подобрява работата на сайта и се намалява времето за зареждане на страницата, което ще е от значение за потребителите ви. А, също така това влияе и върху SEO оптимизацията му, като изведе сайта ви по-напред в търсачките и достигнете до повече хора.

Съвети за оптимизиране

Сега, след като сте добавили Google шрифтове към уебсайта си, е време да разберем как да ги оптимизираме.

 • Правилният шрифт е от значение

Използвайте такива шрифтове, които ще са широко достъпни за голяма част от устройствата. Не забравяйте да комбинирате няколко типа шрифта, в случай че един от тях, не е наличен на определено устройство. А, също и избирайте такива шрифтове, които са съвместими с широк набор от браузери.

 • Задайте набори от символи

Когато създавате нов документ, можете да посочите кой набор от знаци да използвате. Важно е да посочите набора от знаци, който се използва, за да може текстът да се показва правилно, особено ако работите с езици, които използват нелатински знаци, като арабски, китайски, японски или руски.

Ако не сте сигурни кой набор от знаци да използвате, можете да прегледате списък с набори от знаци , поддържани от различни езици. След като сте избрали набор от знаци, не забравяйте да запишете документа си, като използвате този набор от знаци.

Има много различни набори от знаци, които могат да бъдат зададени при работа с текст.

Най-често срещаният набор от знаци е ASCII наборът от знаци, който включва цялата стандартна английска азбука и числа.

 • Не разчитайте на автоматични резервни копия

Когато става въпрос за оптимизиране на Google шрифтове в WordPress, важно е да не разчитате на автоматични резервни копия. Това е така, защото автоматичните резервни връщание до предишни версии на сайта ви, често водят до неочаквани сривове в работата му.  

Вместо това, винаги е най-добре да тествате самият шрифт през сайта си с различни типове браузери и различни устройства, за да видите дали сте постигнали желания ефект.

 • Посланието е важно

Придържайте се към няколко основни стилове на шрифтове и не се страхувайте да експериментирате. Първо, трябва да решите какъв вид послание искате да предадете на посетителите си. Ако искате вашият текст да бъде сериозен, тогава ще искате да използвате по-сериозен и професионален шрифт, а  ако търсите да е е забавен и игрив, тогава можете да използвате по-свободен стил шрифт.

 • Използвайте програма за зареждане на уеб шрифтове

Ако искате да подобрите производителността на вашите уеб шрифтове, помислете за използването на програма за зареждане на уеб шрифтове.

Това може да помогне за избягване на мигането на невидим текст (FOIT) , което може да се случи, когато уеб шрифтовете не са правилно заредени. Зареждането на уеб шрифтове подобрява времето за зареждане на вашите уеб шрифтове, като същевременно ги показва правилно.

Този прост инструмент може драстично да промени външния вид на вашия сайт и е лесен за използване. Просто изберете уеб шрифта, който искате да използвате, и след това добавете кода към вашия сайт.

Програмата за зареждане на уеб шрифтове ще се погрижи за останалото, като гарантира, че вашият сайт изглежда по най-добрия начин.

Заключение

Определено има още какво да се каже по въпроса. Но, в общи линии ви запознахме  с най-важното, което да ви помогне, за да може вашия сайт да се  оптимизира и придобие така желаната индивидуалност. А, същевременно и да се подобри ефективността на сайта и вашите потребителите да прекарват повече време в сайта ви.

Вашият коментар