Как да оптимизираме “WordPress” за мобилни устройства Leave a comment

От изключително значение за притежателите на “Wordpress” сайт е бързото зареждане. Така потребителите няма да чакат и да потърсят конкуренцията.

В днешно време голяма част от трафика идва през мобилните устройства. Затова трябва сайтът да е оптимизиран за работа с тези устройства.

В тази статия ще разберем как може да направим сайта си по-бърз.

Защо трябва да оптимизираме WordPress за мобилни устройства?

Близо 60% от потребителите използват мобилни устройства, за да посещават сайтовете. Така постепенно лаптопа и компютър остават на заден фон за сметка на таблетите и смартфоните.  Това означава, че вашият сайт трябва да е пригоден да работи с всякакви по размер устройства.

Как да тестваме дали даден уебсайт е оптимизиран за мобилни устройства.

За да тествате дали сайтът ви е пригоден за работи с мобилни устройства, може да използвате  инструмента на Google за удобен за мобилни устройства тест.

Въведете URL адреса на вашия сайт и кликнете върху „ Тест URL адрес “.

След няколко секунди ще видите резултата:

Ако вашият сайт е удобен за мобилни устройства, тестът ще покаже, че „Страницата може да се използва на мобилни устройства“. Ако не, нека се научим как да го направим.

Как да оптимизирате WordPress за мобилни устройства

Има осем начина да подобрим вашия WordPress уебсайт и да го оптимизираме за мобилни устройства:

  • Използване на адаптивна тема
  • Използвайте приставки, удобни за мобилни устройства
  • Оптимизиране на изображения
  • Подобрете скоростта на уебсайта
  • Типография
  • Ограничете изскачащите прозорци и изскачащи прозорци
  • AMP
  • Добър доставчик на уеб хостинг

Сега нека разгледаме всеки от тях и да видим как помага при оптимизацията.

1. Използвайте удобна за мобилни устройства тема

Трябва да оптимизирате WordPress за мобилни устройства да работи с различни по размер екрани. Това се нарича нарича адаптивен дизайн. Изборът на WP тема за сайта не е лесна задача, но почти всяка предлага демо версия, за да видите как ще стои на бъдещия ви сайт и да тествате функциите й.

2. Използвайте удобни за мобилни устройства плъгини

Не се притеснявайте, ако не е успеете с избора на тема от първия път. Едно от най-добрите неща за “WordPress” е, че има богат избор на плъгини, които могат да направят работата на сайта по-бърза, лесна и организирана, включително да направи WordPress сайтовете удобни за мобилни устройства.

Не забравяйте, че когато активирате нов плъгин, трябва да направите проверка на качеството на сайта и дали е адаптиран за всеки тип дисплей.

3. Използвайте оптимизирани изображения

Независимо дали имате работа с блог, сайт за портфолио или сайт за електронна търговия, помислете дали да не проверите медийните файлове и да се уверите, че не причиняват никакви проблеми в системата.

Ако не бъде мащабирано изображението, според типа на устройството, може да не се показва правилно на устройството и потребителя повече да не влезне в сайта през устройството или по-лошо да провери при конкуренцията.

4. Ефективност на сайта

Скоростта на страницата винаги е била фактор за това как Google класира вашия сайт за търсения през настолни и мобилни устройства.

Така, че ако искате по-добри резултати, трябва да помислите да направите уебсайта си по-бърз.

Изображенията играят важна роля в ефективността на сайта. Можете бързо да разрешите този проблем с подходящ плъгин, който компресира изображението в “Wordpress”.

Така, че по отношение на скоростта, хостинга ви, както и инсталираните приставки имат значение.

5. Типография

Не подценявайте добрият шрифт и размера му. Налични са няколко услуги за хостинг на шрифтове, като Google Fonts , Adobe Typekit и др. Там можете да видите стотици хиляди безплатни/премиум шрифтове и изберете такъв, който исглежда добре през мобилни устройства.

6. Accelerated Mobile Pages (AMP)

“Google”винаги се опитва да предостави на потребителите възможно най-доброто изживяване при използване на компютър или мобилно устройство. И по същата причина те създадоха ускорени мобилни страници (AMP), които помагат на уеб страниците да се зареждат по-бързо на мобилни устройства.

Скоростта на страницата е фактор за класиране при търсене, а AMP прави мобилните уеб страници класирани по-високо. И така, вярно е, че AMP помага на вашия уебсайт да се издигне нагоре в търсчката. С помощта на правилните плъгини, настройването на AMP е лесно.

Заключение:

Оптимизацията на вашият WordPress сайт за мобилни устройства е от решаващо значение. Все пак не забравяйте какво говорехме по-горе. Голяма част от трафика в днешно време идва от мобилните устройства. Посетителите на вашия уебсайт и търсачките искат той да работи правилно на мобилни устройства. Освен използването на удобна за мобилни устройства/отзивчива WordPress тема, можете също да правите множество неща като коригиране на размера на шрифта, оптимизиране на изображенията и т.н.

Всичко това може да доведе до по-голям успех.

Вашият коментар