Как да предотвратите кражбата на изображение от сайта си Leave a comment

Все повече потребителите, заради незнание или други причини, смятат, че в свалянето на любима снимка от чужд сайт няма нищо лошо. Но, мнозина забравят, че тук говорим за т.н авторски права. Това важи с пълна сила и за фотографската индустрия, където професионалистите си изкарват хляба в търсене на най-добрата снимка, която да запечата важен момент. А, за това се заплаща и е неприятно да разберат, че случайно или умишлено, тяхната снимка е представена като чужд труд.

Затова, днес ще узнаем по какъв начин да спрем кражбата на изображенията от WordPress сайта си, без да сме дали разрешение.

Кражба

Кражба на изображение означава използване на изображение без разрешението на притежателя на авторското право. Освен ако не е посочено друго, винаги трябва да уважавате авторските права на трети страни. Така, че дори ако видите снимка, която се разпространява под “безплатен” лиценз, това не означава, че тя не е обект на авторско право.

Авторско право

Под този термин се определя, че ” всеки, който е създал изображение, притежава права върху него и само той има право да го копира и разпространява”. Законът определя вид визуално изкуство като обект на авторско право, в т.ч:

 • Снимки
 • Графики
 • Карти
 • Картини
 • Дигитално изкуство
 • Инфографика

Изображенията на вашия WordPress сайт са особено уязвими. Те са лесни за изтегляне и кражба. Всеки може да направи това, като щракне с десния бутон, направи екранна снимка, потърси ги в Google.

Как да предотвратите кражбата на изображения от сайта си?

За щастие има начини, които не ви гарантират на 100% неприкосновеност на изображенията от сайта ви, но ви дават до голяма степен защита.

Като за начало деактивирайте функцията за щракване с десния бутон.

Плъгини и варианти, осигуряващи защита срещу непозволено копиране:

WP Content Copy Protection & No Right Click

Въпросният плъгин забранява копирането на изображения от сайта. Но, главният му недостатък е, че не защитава копирането на други части от страницата с десния бутон.

Деактивирайте “горещите връзки”

Мнозина вместо да свалят снимката, копират линка към изображението и го поставят на своя уебсайт като свое изображение. Но, това товари повече оригиналния сайт и спомага на чуждия сайт да увеличи трафика, особено, ако е още нов.

Затова може да забраните връзките, чрез поставяне на следния код към файла .htaccess в главната директория на вашия WordPress сайт.

Поставяне на воден знак

Едно добро решение да защитите изображенията си е поставянето на воден знак. Така, всеки, който го види, ще знае, че снимката е взета от друго място и не е притежание на този, който я е копирал. Можете да използвате плъгини, за да поставите автоматично воден знак на вашата библиотека с изображения. Повечето от тези добавки предлагат опция за регулиране на прозрачността, цвета и размера на водния знак.

Също така може да използвате някой от популярните приложения за редактиране на снимки, в т.ч и Photoshop, за да поставите въпросния знак, преди да качите изображението в сайта.

Бележка за авторски права

Известието за авторски права е друг известен и добър начин, за да предотвратите кражбата на изображения в WordPress сайта си.

Това не е задължително, защото притежавате правата върху всичко, което публикувате, но е добре, ако все пак го декларирате. През повечето време бележките за авторски права са в долната част на сайта.

 • Символът за авторско право
 • Име на собственика
 • Дата на създаване на произведението

И най-често изглежда по този начин: “Copyright © 2017 и Заглавие на сайта”.

Добавете Декларация за условията за ползване

Можете да определите много неща на страницата с условия за ползване.

 • Всички изображения и друго съдържание на вашия уебсайт принадлежат на вас.
 • Вашето предложение за получаване на лиценз за тези, които искат да използват вашите изображения.
 • Правила за лицензиране, включително ценообразуване и приписване.

Можете да използвате различни добавки, за да генерирате страница за вас, вместо да пишете сами страница с условия за ползване.

Заключение

Надяваме се, че в тази статия успяхме ясно и изчерпателно да ви запознаем с различните методи за защита на изображения в WordPress. Разбира се им още толкова мното информация по темата, която не можем да поберем тук.

Но, се надяваме, че ви запознахме с основните методи за защита, които вие сами може да приложите в сайтовете си, за да гарантирате, че трудът и най-вече снимките ви са защитени от кражба и злоупотреба от недобросъвестни потребители.

Вашият коментар