Как да приемаме биткойн плащания в сайта си Leave a comment

Биткойните се превръщат в неизменна част от разплащателната система. Но, запитвали сте се дали може да ги използвате като плащания в WordPress сайта си?

Днес ще разгледаме възможностите, но първо да уточним какво е биткойн?

Какво е биткойн?

Това е цифрова валута и все повече навлизаща като официално платежно средство, алтернатива на добре познатите валути. Но, за разлика от официалните валути, защитени от правителството или централната банка, тук нещата са децентрализирани и се разчита единствено на криптографията, която защитава и управлява транзакциите.

Важно: Плащането с криптовалута се извършва за секунди на принципа peer-to-peer и не може да се отмени превода!

Транзакциите се записват в т.н блокчейн или това е публичната книга, където всеки може да види собствените си транзакции.

Добив

Биткойните се „добиват“ или генерират от потребители по целия свят, работещи със софтуер, написан специално за този процес. Софтуерът е предназначен за решаване на математически проблеми и по този начин произвежда нови биткойни.

Копачите, които генерират биткойни, се възнаграждават с нови биткойни всеки път, когато завършат блок от транзакции. Тези генерирани биткойни след това се добавят към блокчейн книгата в споделена база данни.

Защо да приемаме биткойн плащания в WordPress?

Все повече сайтове, базирани на платформата WordPress, започват да приемат биткойни. Това е по-бързият вариант за разплащане от традиционните методи (вкл PayPal), а също предоставя и добра алтернатива за клиентите вид, а също така и таксите за превод са по-малки.

Как можем да започнем да приемаме плащания с биткойни?

Най-лесният начин е да се свали мобилен портфейл и да инсталирането точния плъгин от WordPress магазина. След това създавате портфейл със собствен акаунт и се генерира публичен адрес, под формата на QR код чрез бутона “Receive” или “Accept Bitcoin”. И то без значение дали оперирате на “Opencart”, “Magento”, “Prestashop” и “Woocommerce”, като за всяка от платформите има специално създадени за целта бутони, които да се вградят в системата.

Има различни видове портфейли. Избирате си “Бизнес акаунт”, за да може да прехвърляте към банковата си сметка на плащанията.

Следва въвеждане на информация за вас и данните на фирмата ви.

Клиентът веднага сканира кода с биткойн портфейла си и така заплаща за услугата с определено количество биткойни, а системата автоматично преобразува цената от една валута в BTC стойността й и след това създава фактура с QR код за плащане.

И най-важното – за разлика от традиционните разплащания с кредитни карти или популярните разплащателни приложения като “PayPal” и “Revolut”, тук нямате допълнитeлни такси за транзакцията, което ви спестява нерви и излишни такси.

Търговците също може да приемат плащания, но с API

Има дори готови приложения (API), които позволяват веднага интеграция със системата и дори напълно начинаещ лесно може да се страни чрез предварително генерираните бутони. Макар, че транзакциите с Bitcoin са анонимни, търговците са ограничени да приемат до $1000 на месец, а за да отпадне това изискване, просто трябва да потвърдят самоличността си с лична карта, паспорт и данни на фирмата си.

Вашият коментар