Как да промените URL адреса на уебсайта си Leave a comment

Смятате, че трябва да промените името на уебсайта си, защото според вас не звучи достатъчно добре за клиентите ви? В тази статия ще разберете начините, по който може да промените URL адреса на сайта си в WordPress.

Но, преди това ще разгледаме причините, които може да наложат промяната на адреса

Защо да променяте URL адреса на WordPress страница?

 • SEO оптимизация:

Актуализирането на URL адреса на страница може да й помогне да се класира по-високо в търсачките. Например, ако оригиналният URL адрес е бил твърде дълъг или в него липсват важни ключови думи, смяната с по-кратко име може да класира страницата на по-високо място.

 • Ребрандиране:

Ако вашата компания или уебсайт са били преименувани, може да се наложи да промените URL адресите на страниците си, за да съответстват на новата идентичност на марката.

 • Реконструкция на уебсайт:

Вашият уебсайт може да се нуждае от определени промени и в дизайна, за да отговаря на съвременните тенденции. В резултат на това ще трябва не само да редактирате страниците, но и да URL адресите на определени страници, за да отразяват новата им позиция в йерархията на сайта.

 • Коригиране на повредени връзки:

Когато актуализирате заглавието на страница или публикация, трябва да коригирате повредените връзки. URL адресите може все още да показват старите заглавия на посетителите, когато се опитват да стигнат до страницата от външен сайт или страница с резултати от търсачката. Следователно актуализирането на URL адреса може да ви помогне да поправите всички повредени връзки, ако има такива.

Начините за промяна на URL адреса в WordPress:

 • От таблото за управление на администратора
 • Редактиране на файла wp-config.php
 • От базата данни на WordPress
 • С WP-CLI

1. Променете URL адреса на страницата от таблото за управление на WordPress

Можете да редактирате URL адреса на страницата на WordPress от таблото за управление на администратора. Тук има 2 варианта:

 1. Промяна на URL адреса на вашия домейн
 2. Промяна на URL адреса на конкретни публикации

1.1 Промяна на URL адреса на вашия домейн

За да направите това, влезте в таблото за управление на  уебсайт си и да потърсите настойките Настройки > Общи > адрес на WordPress > адрес на сайта. Това ще промени името на домейна на URL адреса на вашия уебсайт.

Тези два URL адреса са идентични на повечето уебсайтове, така че ще трябва да въведете новия URL адрес там.

          1.2 Промяна на URL адреса на конкретни публикации или страници

Ако искате да направите по-малка промяна и просто да редактирате URL адреса на определена страница или друга публикация, можете да го направите поотделно.

Първо отидете на Страници > Всички страници в таблото за управление на WordPress. Това ще покаже всички страници на вашия уебсайт. Кликнете върху Редактиране на страницата, на която искате да промените URL адреса.

За да направите подобна промяна може да използвате Gutenberg редактора в сайта

1.3 Променете URL адреса на страницата с помощта на класически редактор

Ако използвате класическия редактор, ще видите опцията за постоянна връзка точно под заглавието на страницата. Щракнете върху Редактиране .

След това ще ви позволи да промените пътя на вашата връзка за конкретната уеб страница. След като въведете новия URL тук, щракнете върху Ok и Актуализирайте страницата, за да промените URL адреса.

 

1.4 Променете URL адреса на страницата с помощта на Gutenberg Editor

От друга страна, ако използвате редактора Gutenberg, можете да промените URL адреса на страницата си от настройките на страницата в дясната странична лента. Просто щракнете върху връзката в опцията URL .

Това ще ви позволи да промените URL адреса на страницата. Просто въведете новия URL път в опцията PERMALINK . И накрая, актуализирайте страницата.

2. Редактирайте URL адреса в WordPress от файла wp-config.php

В случай, че нямате достъп до всички опции на администраторското табло за управление на WordPress, тогава трябва да изберете друг подход. Можете да промените URL адреса на уебсайта си в WordPress с помощта на файла wp-config.php.

Може да използвате FTP клиент като FileZilla, за да свържете уебсайта си с вашия хостинг акаунт. Необходимите идентификационни данни ще бъдат предоставени от хостинг доставчика.

След като свържете уебсайта си с FTP клиента, трябва да намерите файла wp-config.php на уебсайта си. Обикновено се намира в главната папка на вашия уебсайт.

След това отворете файла и добавете следните два реда код над реда „Това е всичко, спрете да редактирате! Приятно публикуване.“

define(‘WP_HOME’, ‘http://yournewsiteurl.com’);

define(‘WP_SITEURL’, ‘http://yournewsiteurl.com’);

Именно на мястото “ yournewsiteurl.com ” трябва да въведете новото име на сайта си.

2.1  Променете URL в WordPress от база данни

Ако не сте сигурно, че можете да  редактирате основните файлове на уебсайта си, можете също да използвате базата данни на WordPress, за да промените URL адреса. За целта ще трябва да получите достъп до таблото за управление на phpMyAdmin от cPanel.

Просто влезте в акаунта си в cPanel и щракнете върху phpMyAdmin в секцията с база данни. Това ще ви пренасочи към вашата база данни на WordPress в phpMyAdmin.

След това потърсете таблицата на вашия уебсайт в базата данни и я отворете. След това трябва да изберете таблицата wp_options , откъдето можете да промените своя URL адрес на WordPress.

Тук щракнете двукратно върху колоната option_value за option_namesiteurl ‘, за да редактирате URL адреса. Просто въведете новия URL тук и променете URL адреса за option_name ‘ home ‘ по същия начин.

3.   Как да предотвратите SEO грешките при нов URL адрес

Показахме ви някои от най-добрите начини за редактиране на URL адреса на страницата в WordPress. След като направите тази промяна, има още някои неща, които трябва да имате предвид, за да предотвратите SEO грешки и загуба на трафик на сайта

 • Използвайте 301 пренасочвания: Трябва да прехвърлите трафик от стария URL адрес към новия, като използвате 201 пренасочвания след промяна на URL адреса. Това гарантира, че търсачките и хората все още могат да намерят вашия материал. Така че всички връзки, насочващи към предишния ви URLадрес, ще продължат да работят без проблеми и ще ги пренасочат към новия URL адрес.

 •  Актуализирайте вътрешните връзки: Трябва да актуализирате всички вътрешни връзки, които използват стария URL адрес на вашия сайт, за да сочат към новия URL формат. Това ще поддържа вашия сайт достъпен и лесен за използване както от посетителите на сайта, така и от търсачките.

 •  Актуализирайте картите на сайта и robots.txt: За да отразите новия URL формат, трябва да се уверите, че актуализирате вашата карта на сайта и файловете robots.txt на вашия уебсайт. Това ще улесни търсачките да обхождат и индексират вашия сайт.

Можете дори да използвате един от плъгините за карта на сайта на WordPress, ако имате нужда от помощ с него.

 • Правилно планиране на миграция на сайт: Подгответе обширен контролен списък с всички процедури, които трябва да направите, и проверете отново всичко, преди да направите каквито и да било корекции на съществуващия URL адрес.
 • Внимателно наблюдавайте вашия сайт: Поддържайте внимателна проверка на представянето на сайта ви в индексирането на търсачките и следете за трафика след направените промени. Също така следете за грешки или проблеми и бъдете готови да направите допълнителни модификации, ако е необходимо.

След като вече знаете защо може да искате да редактирате URL адреси на вашия сайт, нека да видим различните начини, по които можете да го направите.

4.    Как да пренасочите посетителите към нови URL адреси

Повечето описани по-горе неща звучат доста ясно и ни дават основните насоки за предотвратяване на SEO грешките при индексирането и промяната на новия URL адрес на сайта.

Но, тук вече идва въпросът с пренасочването на посетителите към адреса на новия сайт, в противен случай няма да може да намерят сайта ви, а това ще доведе до загуба на трафик.

Затова ще ви покажем и кратко ръководство за пренасочване на страница, за да завършите процеса на промяна на URL адреса в WordPress. Най-лесният начин за пренасочване на URL е чрез използване на плъгин, който е бърз, безплатен и лесен за използване.

Плъгин “Redirection”

Отидете на “Plugins > Add New от таблото за управление на WordPress и потърсете ключовите думи на приставката. След като видите приставката в резултатите от търсенето, щракнете върху “Инсталирай сега, за да инсталирате приставката.

Инсталацията ще отнеме няколко минути и след това активирайте приставката.

Ако искате да използвате плъгин, който не е включен в хранилището на плъгини на WordPress, ще трябва да ги качите и инсталирате ръчно.

След като приставката е активирана, отворете менюто Инструменти > Пренасочване на таблото за управление на WordPress. След това ще трябва да настроите приставката, като щракнете върху Старт на настройката . Просто трябва да коригирате основната настройка и останалите опции на API, за да завършите настройката.

Щракнете върху Завършване на настройката , след като направите всички необходими промени.

Пренасочване към новия URL

Сега можете да започнете да добавяте пренасочвания за вашия нов URL адрес. Тъй като променихме името на домейна на целия сайт, ще трябва да преместим URL адреса на целия уебсайт на WordPress.

Отворете раздела “Сайт” и въведете URL адреса на новия сайт в опцията Преместване в домейн. След това можете допълнително да промените опцията за HTTP за пренасочване, ако е необходимо.

След това щракнете върху Актуализиране , за да запазите промените си. Може да отнеме известно време, за да завършите пренасочването за миграцията на сайта. Но не забравяйте да проверите дали пренасочването работи на вашия уебсайт, след като процесът приключи.

Но ако сте променили URL адреса на отделна страница и искате да пренасочите конкретната страница или публикация, моля, разгледайте нашето ръководство за пренасочване на страницата в WordPress.

Заключение

В тази статия разгледахме различни начини за промяна на URL адреса на страницата в WordPress . Както можете да видите това е лесен процес, който може да се осъществи само с няколко стъпки.

Вашият коментар