Как да се отървете от Windows 11 (и да се върнете към Windows 10)

Как да се отървете от Windows 11 (и да се върнете към Windows 10) Leave a comment

Ако сте изпробвали Windows 11 и по някаква причина искате да се върнете към предшественика му, времето е от ключово значение. Часовникът започва да тиктака веднага щом преминете към Windows 11. Ето какво да направите.

И така, инсталирахте новият Windows, но не ви хареса – и сега искате да се върнете към изпитания и надежден Windows 10, докато прахът на новата ОС не се уталожи. Можете ли да го деинсталирате, без да се налага да преинсталирате старата си операционна система от нулата?

Отговорът зависи от това колко отдавна сте инсталирали Windows 11 и как сте го направили.

Да предположим първо, че не сте използвали програмата Insider, за да получите Windows 11. (И не сте коригирали регистъра си.) Вместо това Ви е била предложена автоматична надстройката, защото компютърът ви е имал правилния процесор, TPM чип и други необходими елементи. Ако е така и не са минали повече от 10 дни, откакто сте инсталирали Windows 11, можете да отидете в Настройки>Система>Възстановяване и да изберете „Назад“. Това ще върне компютъра Ви към версията на Windows 10, която сте имали преди инсталирането на Windows 11. Ще бъдете попитани дали искате първо да проверите за актуализации на Windows 11; отхвърлете това и следвайте съветника, за да се върнете към Windows 10.

Рестартирайте и сте готови.

Не възнамерявате да инсталирате новата версия на ОС и сте поставили ъпдейта на пауза по средата на инсталацията? 

Ако сте в момента, в който операционната система ви подканва да рестартирате, за да завършите преминаването към Windows 11, по-безопасно е да рестартирате, да завършите инсталацията и след това да следвате указанията по-горе, за да се върнете към Win 10.

Забележка: Windows 11 просто трябва да ви предложи новата версия на операционната система,а не трябва да се инсталира автоматично. Трябва специално да изберете да го инсталирате. Пиша това защото съм чувал поне за един човек, който казва, че просто е щракнал върху „проверка за актуализации“ и инсталацията е започнала сама. 

Виждал съм това понякога да се случва, когато софтуерът за сигурност на трети страни прави избор, който потребителят не е възнамерявал. Силно препоръчвам никога да не щраквате върху „проверка за актуализации“ на неуправляван компютър, когато не сте сигурни дали сте предприели някакво действие за отлагане или блокиране на актуализации. 

„Неуправляван“ се определя от Microsoft като неуправляван от инструмент за корекции като WSUS, SCCM, Intune или други платформи за корекции на трети страни. Ако по някакъв начин сте получили Windows 11, без да сте се съгласили да го инсталирате, ще се радвам да чуя за това в коментарите.

За да избегнете неволно актуализиране до Windows 11, не забравяйте, че ако сте инсталирали кумулативните актуализации за месец Септември (или по-късно), настройката TargetReleaseVersion сега предлага нов начин да дефинирате коя версия на ОС искате. 

Ако имате групова политика в Windows 10 Professional, разгледайте Конфигурация на компютъра>Административни шаблони>Компоненти на Windows>Актуализация на Windows>Актуализация на Windows за бизнес. 

Потърсете „Изберете целевата версия за актуализиране на функцията“. Щракнете, за да го активирате и въведете Windows 10 в полето „За кой продукт на Windows искате да получавате актуализации на функции? Например Windows 10.” 

Как да проверим от колко време използваме Windows 11

Ако използвате Windows 11 за по-малко от 10 дни, но не знаете за колко точно, можете да проверите. Ще използваме команден ред като кликнем на старт менюто и напишем cmd, щракнете с десния бутон на мишката и изберете “стартиране като администратор”), след това можете да проверите оставащото време като използвате тази команда DISM:

DISM /Online /Get-OSUninstallWindow

Ако не сте направили никакви промени в настройките по подразбиране, тази стойност ще бъде 10. Ако искате повече време, използвайте следната команда и задайте стойност по желание до 60 дни.

DISM /Онлайн /Set-OSUninstallWindow /Value:[days]

Удължаването на това число ви дава повече време за оценка на Windows 11. Вземете под внимание кога изтича периодът, за да можете лесно да се върнете към Windows 10 без преинсталация. Важно е да запомните, че предишната версия ще бъде запазена във файл, наречен windows.old, така че не го изтривайте. 

Ако са изминали повече от 10 дни и вече нямате възможност да се върнете към Windows 10, имате два избора. Можете да останете на Windows 11 или да преинсталирате с Windows 10.

Ние всекидневно изпълняваме услугите по инсталация на компютри и лаптопи в рамките на същия работен ден след получаването им в нашите сервизи в град Стара Загора.

Надяваме се да намирате информацията за полезна и достъпна, ако е така оставете ни по един коментар и споделете блога ни с Вашите приятели.

Вашият коментар