Как Финландия се превърна в столицата на електронните игри Leave a comment

С какво свързвате Финландия? Езера, гори и разбира се Лапландия – домът на Дядо Коледа. Но, страната е много повече от това. Заклетите геймъри със сигурност си спомнят феноменалната играAngry Birds”, която преди повече от десетилетие беше голям хит. Тя беше дело на местното студио “Rovio”.

Малцина знаят, че страната е дом на най-амбициозните и успешни създатели на игри в света. Но, защо Хелзинки?

Отговорът в това се крие в амбицията на местното правителство да превърне страната в лидер в мобилните игри. И това вече е факт. В момента пазарът там се оценява на над 120 млрд долара.

За целта обаче трябва да се върнем назад в миналото на страната, още през 80-те години на миналия век.

Тогава страната не е разполагала с модерни компютри, но това не е пречело на формиращата се тогава местна субкултура да започне да създава различни музикални и игрални приложения.

Мнозина казват, че финландците са свикнали да правят “от нищо нещо”. Така се заражда и проекта “Nokia“.

Компанията подава ръка на местните таланти и постепенно в малката страна, с размери на шотландския град Глазгоу, започва да се говори из местните барове само за игри и технологии. А, финландците са може би най-големите технологични маниаци в света.

Правителството създава благоприятна почва за развитие на IT индустрията. Най-хубавото е, че тук дори и да се провалиш, може да започнеш всичко отначало и то без да се притесняваш за последствията или да се налага да разчиташ на непосилни кредити от банките.

Специално за целта се отпускат безвъзмездни грантове, за да се опитате да осъществите проекта си дори и само да е на ниво концепция.

А, това кара хората постепенно да осъзнаят, че не е нужно да емигрират, за да докажат, че могат да направят големи проекти, дори и от вкъщи по пантофи и пижама.

Самите финландци обичат да работят, но повече държат на свободното си време и така са се научили да комбинират нещата, но и да бъдат до близките си.

Днес близо 30% от технологичните предприемачи са избрали Хелзинки за свои дом и място за работа.

Само за 2022 година приходите на гейминг индустрията в страната се оценяват на £2,8 млрд. долара. (за справка, през същият период, пазарът на игри в Обединеното кралство, която е 12 пъти по-голяма като площ се оценява на £4,7 милиарда).

Така Финландия доказва, че големите неща могат да се случват  и на малки места и с малко ресурси.

Вашият коментар