Как изобретенията на НАСА промениха ежедневието ни Leave a comment

Камери, смартфони, безжични технологии, интернет. Днес животът ни е немислим без новите технологии. Те правят живота ни лесен и улесняват бизнеса. Свързват ни от разстояние с любимите хора.

В тази статия ще разгледаме някой от изобретенията, дело на космическата агенция НАСА, но навлезли в живота ни, толкова, че не се замисляме от къде идват.

  1. Смартфон камерите

Те дават възможност за много яки снимки, а и да провеждаме видео разговори. Но, това полезно устройство се заражда в лабораторията на НАСА за реактивни двигатели в Пасадена, САЩ още през 60-те години на миналия век.

2.    Мемори пяната

Всеки един производител на матраци ни убеждава как неговия продукт съдържа последното поколение подобна пяна. Благодарение на нея ние можем да спим по-добре, че и да не се събуждаме през нощта. Знаете ли, че тази мемори пяна е създадена от НАСА. Годината е 1970. Зад идеята за подобен продукт е необходимостта от по-добра подплата и защита при катастрофи.

Освен това за разлика от стандартните пяни, които при компресиране се стараят да се върнат веднага обратно към първоначалната си форма, клетките в мемори фоам разпространяват налягането на въздуха в съседните клетки. Другата причина е, че камата пяна е чувствителна на температурни разлики. Това означава, че колкото е по-студено, тя е по-твърда и обратното – при високи температури е по-еластична.

3.    Въздушните подметки

Астронавтите работят при големи температурни разлики. Това означава, че тяхното облекло трябва да е леко, но също така да са достатъчно здрави, за да оцелеят в суровите условия. Наред с подобренията по костюма, от НАСА използват специална техника за раздуване на каучука. По-късно тази технология ще се използва и в баскетболните обувки в НБА. По-този начин се създава нов тип подметка, която чрез специални мехурчета, абсорбира шоковете при отскок и предпазва стъпалата на играчите. 

4.    Филтъра за вода

Няма как да подминем този важен продукт във всеки дом. На много места по света все още чешмяната вода не е достатъчно добре филтрирана. Това пропуска голям брой инфекции, които се отразяват върху човешкото здраве. Затова през 50-те години от НАСА решават да приложат активен въглен като основна съставка на този тип филтри и при астронавтите. Благодарение на сребърните йони, се унищожават вредните бактерии.

Вашият коментар