Как се прави скрийншот на лаптоп

Как се прави скрийншот на лаптоп Leave a comment

Как се прави скрийншот на лаптоп в няколко прости стъпки, без да губим времето Ви излишно.

Заснемането на моментна снимка на екрана на вашия компютър се нарича екранна снимка. Веднъж заснета, екранната снимка автоматично се копира в клипборда на вашия компютър.

След това можете да поставите екранната снимка в документ, имейл съобщение, файл или редактор на изображения (например Paint). Като алтернатива можете да запишете екранната снимка като файл и след това да я вмъкнете като картина в документ, имейл съобщение, друг файл или редактор на изображения.

ЗАБЕЛЕЖКА: Бутонът Print Screen обикновено се намира в горния десен ъгъл на клавиатурата. Някои модели клавиатури обозначават клавиша Print Screen по различен начин, като PrintScreenPrntScrnPrntScrPrtScnPrtScr, PrtSc или подобно съкращение. В тази статия използваме съкращението PrntScrn, за да представим всякакви вариации на ключови етикети.

Други клавиатури може да нямат отделен клавиш Print Screen. В този случай можете да изпълните функцията Print Screen, като натиснете и задържите едновременно клавишите Fn + Insert .

Илюстрация на клавиша за екран за печат на безжична клавиатура Dell KM5221W
Фигура 1: Илюстрация на клавиша за екранна снимка на безжична клавиатура Dell KM5221W.

Илюстрация на клавиша за печат на екрана на клавиатурата на мобилна работна станция Dell Precision 5550
Фигура 2: Илюстрация на клавиша за печат на екрана на клавиатурата на мобилна работна станция Dell Precision 5550.

Функцията Print Screen работи малко по-различно във всяка операционна система Windows.

Как се прави скрийншот на лаптоп с Windows 11, Windows 10, Windows 8.1 и Windows 8

За да заснемете целия екран:

  • Натиснете едновременно клавиша с емблемата на Windows + клавиша PrntScrn .
    На таблети натиснете едновременно бутона с логото на Windows + бутона за намаляване на звука . (Екранната снимка се записва в папката Screenshots в папката Pictures.)

За да заснемете всички активни прозорци:

  • Натиснете клавиша PrntScrn .

За да заснемете един активен прозорец:

  • Докоснете или щракнете върху прозореца, който искате да заснемете.
    Натиснете едновременно клавишите Alt + PrntScrn .

След като сте заснели желания екран или прозорец с помощта на клавиша Print Screen, трябва да предприемете допълнителни стъпки. Поставете заснетото изображение в редактор на изображения като Microsoft Paint, който всички познаваме или Photoshop за по-напредналите, за да редактирате или запазите направената екранна снимка. Отворете съответното приложение и използвайте клавишната комбинация Ctrl-V , за да поставите вече направеният скрийншот на лаптоп, в нов документ с изображение.

За по-сложни снимки на екрана вижте инструмента за изрязване в Windows.

Надяваме се да сме Ви улеснили максимално по темата как се прави скрийншот на лаптоп и да сте намерили, предоставената от нас информация за полезна. Ако е така, можете да ни подкрепите като ни последвате в Instagram и Facebook.

Вашият коментар