Какво е Cryptomining?

Какво е Cryptomining? Leave a comment

Криптомайнингът е процесът на валидиране на транзакция с криптовалута. Криптовалутите като биткойн използват разпределени публични книги за запис на всички финансови транзакции. Всяка транзакция е свързана с предишната и следващите транзакции, което създава верига от записи с времеви печат, наречена блокчейн.

Тъй като разпределеният регистър е публичен, всеки запис трябва да бъде валидиран, за да се предотвратят измамни транзакции. Валидирането включва решаване на сложен математически проблем, който е труден за решаване, но лесен за проверка.

Мрежа от компютри, наречени криптомайнери, се състезават първо за решаване на проблема. Компютърът (майнер), който решава проблема, първо печели правото да публикува транзакцията в книгата и получава финансова награда, която обикновено се изплаща в криптовалута.

Буквално всеки може да стане миньор, цената на хардуера е колкото струва Вашият компютър, необходима за решаване на подобни задачи е само една видео карта, препоръчителен минимален размер на паметта – 4GB. По-сериозните копачи с времето изграждат майнинг машини с по 6-8-12 видео карти, които работят в синхрон и носят по-голяма доходност. В този случай говорим за завършен майнинг риг.

Чисто технически се инсталира определен майнинг софтуер, който прихваща хардуерът, с който ще копаете, избирате адреса, в който ще Ви се изплаща криптовалутата и това е всичко. Разбира се е нужна поддръжка на всяка видео карта, работеща постоянно. Редовно почистване и подмяна на термо лепенките и термичната паста. В гаранционен срок отварянето на всяка една карта, закупена от нас е забранено, но хубавата новина е, че ние предлагаме сервизни услуги и можем да почистваме вашите видео карти, закупени от нашите магазини, без гаранцията да отпадне! Работим с куриери с пратки от цялата страна. Също така можем да изработим и сглобим Mining rig специално по желание на клиента, според наличностите на части, с които разполагаме. Сглобяваме майнинг ригове и с части на наши клиенти, просто в такъв случай не даваме гаранция за нашите услуги.

Повече за крипто майнинга

Криптомайнингът е въведен през 2009 г., когато Сатоши Накамото (което е псевдоним) изобретява биткойн, първата реализация на децентрализирана криптовалута. Накамото използва доказателство за работа с криптомайни ( PoW ), за да защити публичната книга. Записите са свързани с помощта на криптографски хешове, за да се предотврати промяната им.

Тъй като конкуренцията в минното дело се е увеличила, задачите, използвани за валидиране на транзакции, станаха по-сложни. Математическите задачи, използвани за доказване на работа ( PoW ), са проектирани така, че да бъдат почти невъзможни за решаване без използване на груба сила. Грубата сила изисква компютърът да изпробва множество комбинации от решения, докато случайно едно решение не проработи.

Една от най-известните PoW функции се нарича Hashcash. Той е базиран на SHA2 криптографски хешове. Хешовете са криптирания, които са лесни за проверка, ако имате и ключа, и съобщението, но е почти невъзможно за разрешаване без ключ. Пълните хеш инверсии имат 2255 различни възможни решения, което е трудно да се реши с груба сила. Hashcash използва частични хеш инверсии, за да работи с PoW.

Както при всяко начинание за печелене на пари, в крайна сметка криминален елемент ще намери начин да го експлоатира. При крипто копаенето, киберпрестъпниците са измислили начини да използват зловреден софтуер за копаене с помощта на мрежи от други хора, метод, наречен “cryptojacking”. Това може да доведе до по-бавна, по-малко ефективна изчислителна мощност за реалното използване на мрежата, повреда на оборудването, което не е проектирано да обработва нивото на работа, необходимо за копаене, и зашеметяваща сметка за електроенергия за жертвата. Ако имате подобни проблеми и например процесорът Ви от време на време започва да се товари без Вие да сте пуснали нищо ново, то вероятно имате точно такъв проблем. Обърнете се към нас и с радост ще диагностицираме и почистим техниката Ви от вируси.

Вашият коментар