Какво е криптовалута? Всичко за криптовалутите

Какво е криптовалута? Всичко за криптовалутите Leave a comment

Крипто, или криптовалута, е всяка форма на валута, която съществува цифрово или виртуално и използва криптография за осигуряване на транзакции. Криптовалутите нямат централен емисионен или регулиращ орган, вместо това използват децентрализирана система за записване на транзакции и издаване на нови единици.

Какво е криптовалута?

Криптовалутата е цифрова система за плащане, която не разчита на банките да проверяват транзакциите. Това е peer-to-peer система, която може да позволи на всеки навсякъде да изпраща и получава плащания. Вместо да бъдат физически пари, носени и обменяни в реалния свят, плащанията в криптовалута съществуват само като цифрови записи в онлайн база данни, описващи конкретни транзакции. Когато прехвърляте средства в криптовалута, транзакциите се записват в публична книга. Криптовалутата се съхранява в цифрови портфейли.

Криптовалутата получи името си, защото използва криптиране за проверка на транзакциите. Това означава, че усъвършенстваното кодиране е включено в съхраняването и предаването на данни за криптовалута между портфейлите и към публичните счетоводни книги. Целта на криптирането е да осигури сигурност и безопасност.

Първата криптовалута беше Биткойн , която беше основана през 2009 г. и остава най-известната днес. Голяма част от интереса към криптовалутите е да се търгува с цел печалба, като спекулантите понякога вдигат цените до небето.

Как работи криптовалутата?

Криптовалутите се изпълняват в разпределена публична книга, наречена блокчейн, запис на всички транзакции, актуализиран и съхраняван от притежателите на валута.

Единиците криптовалута се създават чрез процес, наречен копаене, който включва използване на компютърна мощност за решаване на сложни математически проблеми, които генерират монети. Потребителите могат също така да купуват валутите от брокери, след което да ги съхраняват и харчат с помощта на криптографски портфейли.

Ако притежавате криптовалута, вие не притежавате нищо материално. Това, което притежавате, е ключ, който ви позволява да премествате запис или мерна единица от едно лице на друго без доверена трета страна.

Въпреки че Bitcoin съществува от 2009 г., криптовалутите и приложенията на блокчейн технологията все още се появяват във финансово отношение и се очакват повече употреби в бъдеще. Транзакции, включително облигации, акции и други финансови активи, в крайна сметка могат да бъдат търгувани с помощта на технологията.

Примери за криптовалута

Има хиляди криптовалути. Някои от най-известните включват:

Биткойн:

Основан през 2009 г., биткойн беше първата криптовалута и все още е най-често търгуваната. Валутата е разработена от Сатоши Накамото – широко се смята, че е псевдоним на индивид или група хора, чиято точна самоличност остава неизвестна.

Ethereum:

Разработен през 2015 г., Ethereum е блокчейн платформа със собствена криптовалута, наречена Ether (ETH) или Ethereum. Това е най-популярната криптовалута след биткойн.

Litecoin:

Тази валута е подобна на биткойн, но напредна по-бързо, за да разработи нови иновации, включително по-бързи плащания и процеси, позволяващи повече транзакции.

XRP:

Ripple е система за разпределен регистър, основана през 2012 г. Ripple може да се използва за проследяване на различни видове транзакции, не само на криптовалута. Фирмата зад нея е работила с различни банки и финансови институции. Не бихме казали, че конкретно Ripple е криптовалута, или поне не е децентрализирана като Биткойн. Тук има собственик, създател и екип, стоящ зад проекта.

Не-биткойн криптовалутите са известни като „алткойни“, за да се разграничат от оригинала.

Как да закупите криптовалута

Може би се чудите как да купувате криптовалута безопасно. Обикновено има три включени стъпки. Това са:

Стъпка 1: Избор на платформа

Първата стъпка е да решите коя платформа да използвате. Като цяло можете да избирате между традиционен брокер или специализирана борса за криптовалута:

  • Традиционни брокери. Това са онлайн брокери, които предлагат начини за покупка и продажба на криптовалута, както и на други финансови активи като акции, облигации и ETF. Тези платформи обикновено предлагат по-ниски разходи за търговия, но по-малко крипто функции.
  • Борси за криптовалута. Има много борси за криптовалути, от които можете да избирате, всяка от които предлага различни криптовалути, съхранение на портфейли, опции за лихвоносни сметки и др. Много борси начисляват такси въз основа на активи.

Когато сравнявате различни платформи, помислете кои криптовалути се предлагат, какви такси начисляват, техните функции за сигурност, опции за съхранение и теглене и всякакви образователни ресурси. Можем да предложим крипто борсата Binance като една от най-добрите и професионални платформи за крипто търговия. Ако се регистрирате през линка от думичката “Binance” ще ни подкрепите много!

Стъпка 2: Финансиране на вашия акаунт

След като сте избрали своята платформа, следващата стъпка е да финансирате акаунта си, за да можете да започнете да търгувате. Повечето крипто борси позволяват на потребителите да купуват крипто чрез фиатни (т.е. издадени от правителството) валути като български лев, щатски долар, или евро, като използват своите дебитни карти.

Важен фактор, който трябва да имате предвид, са таксите. Те ще варират според начина на плащане и платформата, което е нещо, което трябва да проучите в самото начало. Binance е крипто борсата с едни от най-ниските такси на пазара.

Стъпка 3: Подаване на поръчка

Можете да направите поръчка чрез уеб или мобилна платформа на вашия брокер или борса. Ако планирате да закупите криптовалути, можете да го направите, като изберете „купуване“, въведете количеството криптовалути, които искате да закупите, и потвърдите поръчката. Същият процес важи и за поръчките за продажба.

Има и други начини за инвестиране в крипто. Те включват услуги като altcoins.bg, crypto.bg, bonex.bg и други, които позволяват на потребителите да купуват, продават или държат криптовалути. Те са български фирми, които приемат плащане през Easy Pay, Cash Terminal, Банка и др. При тях можете да създадете и обикновен крипто портфейл (без нужда от регистрация в борса). След заплащане на поръчката Ви ,те ще изпратят криптовалутата на желан от Вас адрес. Освен това има следните инвестиционни инструменти:

  • Биткойн тръстове:  Можете да закупите акции на биткойн тръстове с обикновена брокерска сметка.
  • Биткойн взаимни фондове:  Има биткойн ETF и биткойн взаимни фондове, от които да избирате. 
  • Блокчейн акции или ETF:  Можете също косвено да инвестирате в крипто чрез блокчейн компании, които са специализирани в технологията зад крипто и крипто транзакциите. Като алтернатива можете да закупите акции или ETF на компании, които използват блокчейн технология.

Най-добрият вариант за вас ще зависи от вашите инвестиционни цели и склонност към риск.

Как да съхранявате криптовалута

След като сте закупили криптовалута, трябва да я съхранявате безопасно, за да я предпазите от хакове или кражби. Обикновено криптовалутата се съхранява в крипто портфейли, които са физически устройства или онлайн софтуер, използвани за сигурно съхраняване на личните ключове за вашите криптовалути. Някои борси предоставят услуги за портфейли, което ви улеснява да съхранявате директно през платформата. Въпреки това, не всички борси или брокери автоматично предоставят услуги за портфейл за вас.

Има различни доставчици на портфейли, от които да избирате. Използват се термините „горещ портфейл“ и „студен портфейл“:

  • Горещо съхранение на портфейли:  „горещите портфейли“ се отнасят до крипто съхранение, което използва онлайн софтуер за защита на личните ключове на вашите активи.
  • Студено съхранение на портфейли:  За разлика от горещите портфейли, студените портфейли (известни също като хардуерни портфейли) разчитат на офлайн електронни устройства за сигурно съхраняване на личните ви ключове. При този тип устройства, вие сте истински собственик на крипто активите си и сигурността е за вас е най-висока.

Как да закупите криптовалута.

Какво можете да купите с криптовалута?

Когато беше пуснат за първи път, биткойн беше предназначен да бъде средство за ежедневни транзакции, правейки възможно закупуването на всичко – от чаша кафе до компютър или дори скъпи артикули като недвижими имоти. Това не се е случило съвсем и докато броят на институциите, приемащи криптовалути, нараства, големите транзакции, включващи това, са рядкост. Въпреки това е възможно да се купуват голямо разнообразие от продукти от уебсайтове за електронна търговия, използващи крипто. Ето няколко примера:

Сайтове за технологии и електронна търговия:

Няколко компании, които продават технологични продукти, приемат крипто на своите уебсайтове, като newegg.com, AT&T и Microsoft. Overstock, платформа за електронна търговия, беше сред първите сайтове, които приеха Bitcoin. Shopify, Rakuten и Home Depot също го приемат. Ако някой има желание да заплати за някой от нашите продукти, ние също приемаме плащания с Биткойн или друга желана от клиента криптовалута!

Луксозни стоки:

Някои търговци на луксозни стоки приемат крипто като форма на плащане. Например онлайн търговецът на луксозни стоки Bitdials предлага часовници Rolex, Patek Philippe и други висок клас в замяна на биткойни.

автомобили:

Някои търговци на автомобили – от марки за масовия пазар до търговци на луксозни стоки от висок клас – вече приемат криптовалута като плащане.

Застраховка:

През април 2021 г. швейцарският застраховател AXA обяви, че е започнал да приема биткойни като начин на плащане за всички свои застрахователни линии, с изключение на животозастраховането (поради регулаторни проблеми). Premier Shield Insurance, която продава полици за жилищно и автомобилно застраховане в САЩ, също приема биткойн за премиални плащания.

Ако искате да похарчите криптовалута при търговец на дребно, който не я приема директно, можете да използвате дебитна карта за криптовалута, като BitPay в САЩ. Крипто борсата Binance също издават дебитни карти на своите клиенти, чрез които можем да плащаме директно с крипто на всеки Пос терминал и да теглим фиатни пари на всеки банкомат.

Измами с криптовалута

За съжаление престъпленията с криптовалута се увеличават. Измамите с криптовалута включват:

Фалшиви уебсайтове:  Фалшиви сайтове, които съдържат фалшиви препоръки и крипто жаргон, обещаващи масивна, гарантирана възвръщаемост, при условие че продължавате да инвестирате.

Виртуални схеми на Понци:  Криптовалутните престъпници популяризират несъществуващи възможности за инвестиране в цифрови валути и създават илюзията за огромна възвращаемост, като изплащат на стари инвеститори с пари на нови инвеститори. Една измамна операция, BitClub Network, събра повече от $700 милиона, преди създателите да бъдат обвинени през декември 2019 г.

Потвърждения на „знаменитости“:  Измамниците се представят онлайн за милиардери или добре известни имена, които обещават да умножат инвестицията ви във виртуална валута, но вместо това крадат това, което изпращате. Те могат също така да използват приложения за съобщения или чат стаи, за да пуснат слухове, че известен бизнесмен подкрепя определена криптовалута. След като насърчат инвеститорите да купуват и повишат цената, измамниците продават дела си и валутата намалява стойността си.

Романтични измами:  ФБР предупреждава за тенденция в  онлайн измамите за запознанства , при които измамници убеждават хора, които срещат в приложения за запознанства или социални медии, да инвестират или търгуват с виртуални валути. Центърът за жалби за интернет престъпления на ФБР представи повече от 1800 доклада за крипто-фокусирани любовни измами през първите седем месеца на 2021 г., като загубите достигнаха 133 милиона долара.

В противен случай измамниците могат да се представят за законни търговци на виртуална валута или да създадат фалшиви борси, за да подмамят хората да им дадат пари. Друга крипто измама включва измамни предложения за продажба на индивидуални пенсионни сметки в криптовалути. След това има просто хакване на криптовалута, при което престъпниците проникват в цифровите портфейли, където хората съхраняват своята виртуална валута, за да я откраднат.

Безопасна ли е криптовалутата?

Криптовалутите обикновено се изграждат с помощта на блокчейн технология. Blockchain описва начина, по който транзакциите се записват в „блокове“ и се маркират с време. Това е доста сложен технически процес, но резултатът е дигитален регистър на транзакции с криптовалута, в който хакерите трудно могат да се справят.

Освен това транзакциите изискват двуфакторен процес на удостоверяване. Например, може да бъдете помолени да въведете потребителско име и парола, за да започнете транзакция. След това може да се наложи да въведете код за удостоверяване, изпратен чрез текст на личния ви мобилен телефон. Би било добре да включите всяка една от тези опции за защита на акаунта и средствата ви.

За разлика от поддържаните от правителството пари, стойността на виртуалните валути се определя изцяло от търсенето и предлагането. Това може да създаде необичайни колебания, които водят до значителни печалби за инвеститорите или големи загуби. И инвестициите в криптовалута са обект на много по-малко регулаторна защита от традиционните финансови продукти като акции, облигации и взаимни фондове.

4 съвета за безопасно инвестиране в криптовалута

Според Consumer Reports всички инвестиции носят риск, но някои експерти смятат, че криптовалутата е един от по-рисковите инвестиционни избори. Ако планирате да инвестирате в криптовалути, тези съвети могат да ви помогнат да направите информиран избор.

Изследователски обмен:

Преди да инвестирате, научете за обмена на криптовалута. Смята се, че има над 500 борси, от които да избирате. Направете проучване, прочетете рецензии и говорете с по-опитни инвеститори, преди да продължите напред.

Знайте как да съхранявате своята цифрова валута:

Ако купувате криптовалута, трябва да я съхранявате. Можете да го съхранявате на борса или в цифров портфейл. Въпреки че има различни видове портфейли, всеки има своите предимства, технически изисквания и сигурност. Както при борсите, трябва да проучите избора си за съхранение, преди да инвестирате. Ако ви се дават стотина лева, купете Ledger Nano – Хардуерен портфейл за съхранение на криптовалута. Влезте в официалният им сайт, те също приемат плащане с крипто.

Диверсифицирайте вашите инвестиции:

Диверсификацията е ключова за всяка добра инвестиционна стратегия и това важи, когато инвестирате в криптовалута. Не влагайте всичките си пари в биткойн, например, само защото това е името, което знаете. Има хиляди опции и е по-добре да разпределите инвестицията си в няколко валути.

Подгответе се за нестабилност:

Пазарът на криптовалута е силно нестабилен, така че бъдете готови за възходи и падения. Ще видите драматични колебания в цените. Ако вашият инвестиционен портфейл или психическо благополучие не могат да се справят с това, криптовалутата може да не е мъдър избор за вас.

Криптовалутата е на мода в момента, но не забравяйте, че тя все още е в относителна детска възраст и се смята за силно спекулативна. Инвестирането в нещо ново идва с предизвикателства, така че бъдете подготвени. Ако планирате да участвате, направете проучване и инвестирайте консервативно, за да започнете.

Един от най-добрите начини да сте в безопасност онлайн е като използвате нашите услуги. Можем да ви защитим от инфекции със злонамерен софтуер, шпионски софтуер, кражба на данни и защитава вашите онлайн плащания с помощта на нашите квалифицирани техници в сервизите ни за компютри.

Вашият коментар