Какво (не) знаем за “Hamoa” на “Qualcomm” Leave a comment

През миналият месец стана ясно, че компанията “Qualcomm” готви “наследник” на добре познатия си чип “Snapdragon 8cx” Gen 3. Но, да направим малко ретроспекция преди да продължим напред. Самият “Snapdragon 8cx” Gen 3 се базира на ARM и е предназначен за лаптопи.

Съдържа четири високопроизводителни Cortex-X1 ядра с тактова честота 3 GHz и четири на брой енергийно ефективни ядра ARM Cortex-A78, с честота от 2.4 GHz. Това му дава до 85% по-висока производителност спрямо предшественика си “Snapdragon 8cx” Gen 2.

Но, стига сме говорили за миналото. Нека погледнем и в бъдещето.

Вече сме 2024 година. Това означава, че технологиите продължават да се развиват с шеметни темпове. Налице вече не са само бързината, но и енергийната ефективност. Всеки потребител иска да използва колкото се може по-дълго устройството си. Бъдещето вече принадлежи на мощните устройства, които имат по-дълъг живот на батерията.

Затова вече от “Qualcomm” да отговорят на потребителските изисквания. Запознайте се с новото поколение чипове “Hamoa”. Още не се знае точна дата за анонс, но се говори, че ще разполага с 12 CPU ядра в конфигурация 8+4, т.е имаме 8 производителни ядра и 4 енергийно ефективни ядра.

Мощният чип е предназначен за настолните компютри. Интересното в случаят е, че освен него, компанията тества и допълнителен модем “Qualcomm Snapdragon X65 5G”. Т.е настоящият модел се разглежда повече като модерен мобилен процесор, но с тенденцията да бъде интегриран към бъдещите настолни работни станции.

Предвидено и използването и на нов стандарт – UFS 4.0. По този начин ще се увеличи скоростта на четене и запис на данните към флашки.

С интерес ще следим дали бъдещият “Hamoa” ще даде силен тласък на настолните компютри. Надяваме се по този начин и да се сложи край на скъпите и постоянно дефицитни видеокарти и процесори, които само след година ще бъдат морално остарели. А, така геймърите ще имат възможност да сглобят една доста прилична геймърска система, която да ползват няколко години, преди да прибегнат до ъпгрейд.

Вашият коментар