Какво трябва да знаем за лаптопите втора употреба?

Какво трябва да знаем за лаптопите втора употреба? Leave a comment

Съвременните технологии използвани в компютърната техника и по-специално преносимите компютри не само, че се развиват всеки ден, а са едни от най-динамичните и проспериращи. Ръка за ръка, само на една крачка зад тях вървят и лаптопите втора употреба. Може би технологичния напредък и в сектора на употребяваната техника да е причината те да се ползват с огромна популярност сред почитателите на функционалните и практични модели от световните марки DELL, Lenovo, HP и Fujitsu.

Изборът на употребявани лаптопи в България е изключително голям, като предложенията в него са от различни ценови категории и технически параметри. Общото е, че те се предлагат с почти еднакво добри качества и характеристики в сравнение с новите лаптопи, а в много случаи дори ги превъзхождат.

Веднага ще попитате „Как е възможно употребяван лаптоп да превъзхожда с качество и параметри новия?“.

Да възможно е, и много често е така. Ако разгледате предложенията за лаптопи втора употреба в нашия сайт, ще се убедите сами. Повечето ни предложения са за втора употреба машини от нисък или среден клас. Това ги прави прекрасни за домашното обучение на децата например. Разликата между тях и високият бизнес клас лаптопи обаче не е огромна. Причинатае , че говорим за употребявана и реновирана техника. Всичко при втората ръка е прекрасно какъвто и клас лаптоп да изберете, само че новият е двойно, дори понякога тройно по-скъп. Излиза, че ще дадете двойно повече пари, за да си купите лаптоп от нисък или в най-добрия случай среден клас. В повечето случаи ще получите по-ниско качество и параметри. „Кон за кокошка“ казва една народна поговорка.

С няколко думи изводът е, че лаптопите втора ръка предлагат много по-добро съотношение цена/качество/параметри.

Да разгледаме в детайли с какво един употребяван мобилен компютър превъзхожда новия?

На първо място дисплея

Почти всички употребявани лаптопи от висок и бизнес клас притежават качествени матрици, които биха задоволили и най-претенциозния купувач. Ще изброим съвсем набързо влаганите технологии:
– Дисплеи с висока резолюция и минимален размер на пикселите.Това е вече станалата популярна HD резолюция. Може да попаднете и на лаптоп с HD+ резолюция, отговаряща на 14.0 инчов размер с 1600×900 пиксела по ширина и височина.
– LED подсветка за ярка картина и наситени цветове.
– IPS дисплеи за най-реалистични цветове и висок ъгъл на странична видимост – до 178 градуса.
– Матови екрани с технологията Anti-glare при която отраженията на околните обекти и светлини е сведена до минимум.
Употребяваните лаптопи с подобни дисплеи са подходящи за професионалисти, занимаващи се с дизайн, фотография, архитектура, програмиране и други сериозни приложения. Естествено биха били подходящи и за всеки уважаващ себе си потребител, който желае качествена картина. Пример за мощен лаптоп втора ръка е Dell Latitude E5470, който предлагаме в сайта ни Digitalen.bg

Процесорите

Както споменахме в началото технологиите използвани в употребяваната техника са само на крачка след новите. На пазара присъстват масово употребявани машини с процесори Core i3, i5 и дори Core i7. Естествено генерацията на тези процесори е едни гърди след новите представители на производителите на процесори.
Но тук трябва да вметнем, че дори при средно натоварени дейности тази разлика в производителността на процесорите трудно ще бъде забелязана от обикновения потребител.

Твърди дискове

Тук идва една голяма и приятна изненада. В нашия сайт ще попаднете на много модели употребявани лаптопи, които разчитат за съхраняване на данните на SSD вместо на остарелия морално и технологично твърд диск HDD. А най-голямата изненада, е че цената на тези лаптопи е съвсем достъпна и нормална. За бюджетните решения понякога цената е под 300лв.
Тук отново ще припомня за предимството на употребяваните преносими компютри пред новите – съотношението цена/параметри.
А дори за лаптоп от ниския клас като ASUS Chromebook C223NA-GJ0055 трябва да си приготвите около 550 лв., дори без наличието на SSD и почти никакви екстри, но в същото време лаптопа има много слаб процесор – Intel Celeron N3350 и е с дисплей само 11.6 инча.
Както сами се убеждавате разликата в цената е брутална, а в параметрите и качеството дори понякога успяваме да бием в пъти офертите за нови лаптопи спрямо втора употреба.

Свързаност и портове

Няма да се впускаме да изреждаме всички останали хардуерни компоненти, но ще споменем външните портове. Тук всеки употребяван лаптоп висок клас отново има превъзходство пред новата техника дори от среден клас. Причината е ясна. Но ако се сдобиете с ноутбук втора ръка може да попаднете на марка и модел с наистина зашеметяваш брой портове. Изброили сме някой от тях: HDMI, Display Port, USB, Gigabit Ethernet, combo USB/eSATA, VGA, Memory Card Reader, SmartCard Reader и т.н.

Ако след този материал, вие сте се насочили към някое чудесно предложение за лаптоп втора ръка, тогава не пропускайте да разгледате всички предложения на Digitalen.bg.

Ще ви затрупаме с множество предложения от лаптопи втора употреба на най-авторитетните марки в бранша. В офиса ни също така ще получите безплатна консултация и препоръки.

Вашият коментар