Кения обмисля да забрани „Фейсбук” Leave a comment

Кенийското правителство обмисля сериозно възможността за ограничаване и дори пълна забрана на социалната мрежа “Фейсбук” в страната. Причината за това е все по-засилващият се език на омразата в различни постове на социалната мрежа. Затова и правителствената организация в страната “Haциoнaлнa ĸoмиcия зa cближaвaнe и интeгpaция нa Keния” постави срок на “Facebook” да намери начин за изкореняване на омразата за 7 дни. В страната съжителстват над 45 племена и всяко е със собствен диалект и разбиране.  

Като главна причина от комисията изтъкват все по-зачестилите случай на насилие между различните племена в страната. Ако от социалната мрежа не успеят да се справят с нарастващият проблем, тя ще бъде спряна и забранена в страната. Самата Комисия беше съставена след като през 2017 година бяха убити 1300 кенийци именно след призиви за етническо насилие във “Фейсбук”.

В допълнение излезе шокиращ доклад на неправителствена организация, в който се описва как от “Facebook” се одобряват показването на реклами толериращи и подстрекаващи към етническо насилие в страната. От компанията на Зъкърбърг действат твърде мудно, въпреки, че в последните месеци забраниха редица думи, които отправят кодирано и скрито послание за актове на насилие.

От правителствената организация дори стигат до там, че правят собствено разследване и пускат скандални постове на расова и дискриминационна основа, а дори и откровено расистки реклами, които за съжаление се одобряват твърде бързо от администраторите на социалната мрежа.  

В Кения “Facebook” е втората най-използвана платформа за комуникация след тази на “WhatsApp”, а една евентуална забрана на най-голямата социална мрежа може да е именно от полза на конкуренцията.

Вашият коментар