Китай е привлякла обратно 1400 китайски учени от САЩ Leave a comment

Според доклад на академиците от Харвард, Принстън и Масачузетския технологичен институт, само за 2021 година повече от 1400 етнически китайски граждани с двойно – американско и китайско гражданство, са напуснали САЩ, за да работят в Китай.

Причината за това е американската държавна политика, която ограничава възможностите за изява и работа в научната сфера на граждани с китайски корени или двойно гражданство, в опит да се възпре евентуален шпионаж в полза на китайското правителство.

Някои от тях дори са работили на високи позиции в НАСА, Google и други технологични гиганти.

Близо 40% от работещите в САЩ, учени от смесен произход се страхуват, че държавата се опитва да ги контролира и обмислят да емигрират в друга страна, в т.ч и Китай.

По време на управлението на администрацията на предишния президент Доналд Тръмп, страната започна редица разследвания срещу изследователи за евентуални връзки с Китай. Това предизвика своеобразна паника след учените от китайски произход в страната. Междувременно Пекин вече предлага атрактивни заплати и конкурентни условия за специалисти.

През 2018 година Китай стартира програмата “План за хиляда таланти”. Нейната цел беше да привлече най-добрите изследователи от цял свят, като тук акцентът беше, че няма значение какъв е техния етнически произход.

А, това беше блестящ маркетингов ход, защото спомогна за привличането на нови и талантливи учени, които помагат в разработката на бъдещата космическа програма на Китай и дори обучават следващото поколение блестящи учени.

Според някой данни действията на Китай са довели до привличане на близо 22% повече талантливи учени, спрямо 2020 година.

Вашият коментар