Китай налага собствени компютърни аналози в администрацията Leave a comment

Китайската комунистическа партия нареди на държавната и общинска администрация в максимално кратки срокове да заменят чуждестранните компютърни брандове със собствени аналози. Планът на Поднебесната империя е това да се случи най-късно в рамките на две години от излизане на заповедта. По данни на специалисти говорим за близо 50 милиона компютърни системи. Това решение със сигурност ще засегне Dell и HP, които са най-големите брандове в страната и ще намали значително печалбата.

Причината за масовата замяна на компютърните системи в държавните структури на Китай е в следствие на безпокойствието по отношение на информационната сигурност. Това дава възможност на местните играчи да се докажат като сигурна алтернатива на изградилите си дългогодишна репутация американски и европейски компании. Особено местни компании произвеждащи софтуер и хардуерни решения.

Изключение е предвидено само за правоохранителните структури, които имат право да закупуват чуждо оборудване със специално разрешение от китайските власти.

Заедно с това в страната започва масово мигриране към Linux дистрибуцията, като същата трябва отново в двегодишен период да замени Windows. Вече десетилетие Китай се опитва да прекъсне пълната си технологична зависимост от САЩ и други геополитически противници, като заменя чуждата технология с местни алтернативи на всичко от  полупроводници до телефони и сървъри.

Вашият коментар