Китай разработва собствена операционна система Leave a comment

Китай създаде отворена платформа за ускоряване на разработването на собствена десктоп операционна система, в опит да се отърси от зависимостта на страната от чужди системи като “Windows” на Microsoft и “MacOS” на Apple.

През изминалата седмица “Kylinsoft”, която е дъщерно дружество на държавната “China Electronics Corp”, обедини сили с повече от 10 китайски субекта, включително Националния изследователски център за индустриална информационна сигурност. Проектът е наречен “openKylin” и е с отворен код и се разработва още от 2014 година, като тепърва страната започва да отбелязва прогрес в разработката на новата ОС. Това дава възможност на програмистите да публикуват и споделят кодове, свързани с бъдещата операционна система.

Създаването на подобна операционна система от страна на Китай не е никак изненадващ ход, с оглед на все по-засилващото се напрежение между САЩ и Китай. Пекинското правителство се подготвя за сериозни дигитални и технологични санкции, заради подкрепата си към Русия в конфликта в Украйна. Войната там принуди “Microsoft” да блокира изтеглянето от Русия на инсталационни образи на “Windows”, версии 10 и 11. А освен това и прекъсна вноса на съвременни чипове към Москва.

Страната все по-усилено разработва собствени процесори с “домашна” архитектура и произвеждани по независим от американските си колеги процес. Успоредно с това все повече се разработват различни китайски софтуери.

Стремежът на Китай към конкурентна вътрешна операционна система продължава от десетилетия, като някои кандидати вече са налични на пазара. Въпреки това до момента страната не е създала нито една китайска система, която да бъде реален конкурент на “Windows”. Американската операционна система към момента държи пазарен дял от 85%.

Въпросът е дали бъдещата китайска система ще успее да надмине конкуренцията и да се наложи сред домашните потребители.

Вашият коментар