Китай създаде изкуствен интелект, оценяващ лоялността към партията Leave a comment

Китайският национален научен център Хефей обяви разработването на програма, включваща “изкуствен интелект. Целта й е да “дава възможност за партийно изграждане”, пише британският в. “Таймс”.

Изкуственият интелект щял да “облекчи проблема с гарантирането на качество на партийно-членската дейност”.

На практика програмата може да се използва за подбор на кадрите, като отсява по-способните такива. Според британския “Таймс” обаче изкуственият интелект ще оценя лоялността към партията.

По данни на вестника оборудването е тествано чрез четене на мозъчни вълни и анализиране на лицеви сканирания, докато субектите четат статии за ККП, което след това се превежда като “резултат”.

Така програмата може да засече признаци за насмешка или скрито лошо отношение, което да бъде преведено като “нелоялност” и тя явно добре ще се справи като допълнение към китайската система за социален рейтинг.

Китайска комунистическа партия е най-голямата партия в света, като членовете й са над 96 милиона души. Голяма част от тях обаче са такива не по убеждения, а защото искат да се възползват от облаги. Изкуственият интелект може не само да отсее “нелоялните”, но и да попречи те да заемат високи позиции по върха на партийния апарат.

Психолозите обаче не са съвсем единодушни дали системата няма да може да бъде излъгана.  

Вашият коментар