Китай строи 3D язовирна стена с помощта на изкуствен интелект Leave a comment

На фона на продължаващата висока заболеваемост в Китай, страната стои първият мащабен проект, без човешка намеса. Става въпрос за създаването на нова ВЕЦ, която обаче ще е построена единствено с помощта на 3D печат и автономна тежкотоварна техника. Говорим за напълно автоматизирани камиони, булдозери и валяци. Бъдещият ВЕЦ ще е с височина от 180 метра. Единствената човешката дейност ще се състои в контрол на строителните дейности.

Строителните материали ще бъдат отпечатвани и докарвани парче по парче на работната площадка. Очаква се, че това ще бъде най-големият подобен 3D проект, като крайният срок за завършване ще бъде 2024 година.

След завършването на проекта, водноелектрическата централа “Yangqu” ще доставя близо 5 милиарда киловатчаса електроенергия всяка година на провинция Хенан в Тибетското плато. А това означава сигурно електричество за близо 50 милиона душа.

Китайското правителство вижда в електроцентралите идеалното средство за производство на енергия и планира да намали зависимостта си от силно замърсяващите въглищни централи.

Това не е първият подобен мащабен проект в страната. В последните години страната все по-често използва 3D принтерите са създаване на мащабни проекти. Въпреки, че вече страната създаде първият прибиращ се 3D отпечатан мост, малко или много се е разчитало на помощта на строителните работници. Дори преди години благодарение на иновативния печат, страната построи цяла болница. Целта пред проекта е дали изкуственият интелект с помощта на 3D печата може самостоятелно и автономно да завърши проекта, без помощта и намесата на инженерите.

Вашият коментар