Китай забранява генерирано съдържание от AI без воден знак Leave a comment

Наскоро китайската администрация, която отговаря за разпространението на съдържание в Интернет, издаде нова разпоредба. Тя задължава медиите, използващи изкуствен интелект (AI) да поставят отличителен воден знак.

Това е част от новите AI тенденции в страната и ще влязат в сила от 10 януари 2023 година.

По този начин страната се опитва да регулира все по-бурно развиващия се пазар на изкуствен интелект. Според новите разпоредби администрацията ще следи по-отблизо това, което нарича технология за “дълбок синтез”. За това ще отговаря т.н администрация за киберпрострастранството.

Още от 2019 година в Китай действат правила за борба с т.н фалшиви новини.

Въпреки, че самата технология спомага за подобряване на потребителското изживяване, в неподходящите ръце може да се превърне в разрушително оръжие. Както неведнъж са доказвали бързо развиващите се технологии.

Фалшификация на самоличност, насаждане на омраза и клевети, са само малко част от “арсенала” на технологията. А с тяхна помощ се нарушава обществения ред и се застрашават социалната стабилност и национална сигурност. Често дори и с цената на падане на цели правителства.

Дори технологичните експерти предупреждават, че главно САЩ и Китай са страните, които са застрашени от развитието на изкуствения интелект. Защото това може да постави редица предизвикателства пред службите за сигурност и да доведе до множество измами.

Вашият коментар