Китайската компания “Baidu” създава собствен “ChatGPT” Leave a comment

Китайският интернет гигант “Baidu”, създател на едноименната търсачка, планира да пусне своя собствена версия на популярният ИИ  чатбот “ChatGPT”. Очаква се това да се случи през март.

Бъдещият ИИ ще бъде вграден в търсачката в близко бъдеще и ще предложи по-добра оптимизация в крайния резултат при търсене.

Все повече китайски компании разработват подобни AI инструменти, но към момента от “Baidu” са най-близко до завършен и работещ прототип. А, това ще даде възможност на множество сектори от китайската икономика да трансформират бизнеса си.

Самата “Baidu” години наред инвестира милиарди в системата “Ernie”, която със силата на AI ще формира основата на бъдещия китайски еквивалент на “ChatGPT”. Припомняме, че самата “ChatGPT” непрекъснато се самообучава и в близко бъдеще може да постави под риск множество професии.

Дори в последно време започна успешно (и по-добре), да създава кодове от програмистите, на които им отнема години да се научат.

Компанията “Baidu” е поредната след американския гигант “Microsoft”, които също инвестират 10 млрд в OpenAI за търсачката си “Bing”, който да подпомогне и увеличи печалбата на компанията, а с това и засили опасенията от масови съкращения в сектора.  

Планира се обаче китайската версия да бъде пусната първоначално като самостоятелно приложение, а след това постепенно да бъде интегрирана в търсачката “Baidu”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *