Китайски инфлуенсър беше глобен с 16 млн долара Leave a comment

Китайските регулаторни органи наложиха глоба от 16 милиона долара на един от най-влиятелните инфлуенсъри в страната. Причина е, че Сю Гуохао, занимаващ се със стрийминг видеа в местната социлна мрежа “Momo”, е “забравил” да си плати дължимите данъци за периода 2019-2020 година.  Това е принудило Държавната данъчна администрация да му наложи глоба, както и планира да засили допълнително данъчния контрол върху работещите в тази индустрия фрийленсъри.

През миналата година по нареждане на президента Си Дзинпин, страната засили данъчните реформи и започна да облага приходите на работещите в лайстрийминг сектора. А освен това стрийминг платформите са задължени да събират данъци върху доходите и да предоставят на местните власти отчети, включващи лична информация за личностите от социалните медии, на всеки 6 месеца. 

Това не е първият удар върху популярни лица от инфлуенсър сферата. През октомври 2021 година, една от най-популярните лайвстриймъри в страната, Хуан Уей, известна като “Viya online”, беше глобена с 210 млн. долара, а след това никой повече не чу за нея, след като преустанови присъствието си в интернет. Преди нея още един популярен китайски инфлуенсър внезапно изчезна. Става въпрос за известният Ли Дзяци. Той показа торта с формата на танк, дни преди годишнината от клането на площад „Тянанмън“ през 1989 г, а малко след това внезапно изчезнаха каналите му в социалните мрежи, а съдържанието му от популярните видео платформи беше изтрито.

Вашият коментар