Китайските смартфон производители представят един стандарт за зареждане Leave a comment

В краят на септември китайската асоциация за комуникационни стандарти обяви, че е създаден единен и универсален метод са бързо зареждане, наречен UFCS (Universal Fast Charging Specification). Най-големите китайски производители като Xiaomi, OPPO, Vivo и Huawei подкрепиха инициативата, която има за цел да уеднакви захранващите адаптори за всички смарт устройства. Това ще е от полза за потребителите. Като за момента зарядните ще поддържат два вида мощности – от 40 W и 65 W.

Особено, като се има предвид, че досега в Китай нямаше стандартизирани нормативи в това отношение. Това означава, че всеки производител произвежда и внедрява собствените си методи за зареждане и технология.

Благодарение на това в бъдеще може да очакваме дори смартфони и други смарт устройства, които ще имат по-дълъг автономен живот на батерията и потребителите по-рядко ще се нуждаят от зарядно. А, дори и да им се наложи ще са спокойни, че имат еднакъв стандарт и няма да носят със себе си различно зарядно, според вида на порта.

Освен това новият стандарт е крачка напред за Китай към премахване на технологичната си зависимост от Запада. В частност от американският производител на чипове “Qualcomm”, чийто стандарт в момента е най-използван.

Наскоро и ЕС прие единен регламент, който задължава от 2024 година производителите на електроника да внедрят единен USB-C заряден стандарт за всички електронни устройства, като по този начин ги направят сигурни и се намали количеството на изхвърляние електронен боклук.

Запознати споделят, че още тази година, през ноември ще бъде представен първият смартфон, които поддържа единния стандарт. Говорим за новият OPPO Reno9, който ще е според новите разпоредби на ЕС.  

Вашият коментар