Колумбийски съд изготвя решения с помощта на “ChatGPT” Leave a comment

Съдия в Колумбия предизвика интерес, а и донякъде тревога в правния свят, след като използва изкуствен интелект ChatGPT, за да му помогне да реши дело, включващо дете с аутизъм.

Здравната компанията отказвала да покрие таксите за преглед и транспорт на детето. А, родителите имали ограничени доходи.

Затова съдията задал куп въпроси на чатбота, наред с най-важния: “„Непълнолетните с аутизъм освободени ли са от плащане на такси за техните терапии?“.

ChatGPT дал може би най-правилният и точен възможен отговор: „Да, това е правилно. Съгласно разпоредбите в Колумбия непълнолетните, диагностицирани с аутизъм, са освободени от заплащане на такси за техните терапии.

Въпреки това от колегията на съдиите в страната не само приветстваха това решение, но и напомниха, че и те самите са “мислещи” същества. Фактът, че са се допитали до ИИ не отменя задължението им да поемат отговорност за решенията си.

По думите му чатботът успешно заменя и комбинира всички помощници, които трябва да помагат на съдийския състав, да събере доказателствата и да вземе най-правилното решение, но за по-малко от обичайното време.

Специалистите все пак предупредиха, че чатботът може да даде различен отговор на един и същи въпрос, в зависимост от ситуацията, така, че използването му в толкова сериозна сфера като правото не трябва да се превръща в обичайна дейност.

Вашият коментар