Компанията “Dell” се отказва от китайските чипове Leave a comment

Все повече се засилва напрежението между Вашингтон и Пекин, което поражда опасения за нарушения по веригите на доставка на критично важните чипове. Практически, те са част от световната икономика и няма сектор, които да не ги използва.

Междувременно САЩ вече разработва усилено план за собствено литографско оборудване, с чиято помощ през следващите години да започне сама да създава този критично важен компонент.

През октомври 2022 г страната ограничи достъпа на над 28 китайски технологични компании до полупроводници, произвеждани на територията й.

Третият по големи в света производител на компютри, “Dell” вече прави опити окончателно да скъсат с китайската икономика. От там вече уведомиха доставчиците си да започнат да намаляват количеството на чипове от азиатската страна.

Целта е до 2024 година всички нейни компоненти да се произвеждат в заводи, извън територията на Китай. Едновременно с това е планирано и значително намаляване на чипове, идващи от заводи, собственост на некитайски производители на чипове.

За целта, от “Dell” започват строеж на нов завод в САЩ, където ще се разработват и произвеждат ново поколение “авангардни” полупроводници.

Освен това, от “Dell” и конкурентите им от “HP” проучват възможностите за работа в други азиатски страни, главно Виетнам и са изискали от други големи производители на модули и платки да разширят производствената си база, за да им помогнат да увеличат обема на произведени чипове.

Вашият коментар