Компанията “Intel” планира да увеличи цената на чиповете си Leave a comment

На фона на международните сътресения, заради недостига на чипове, още една неприятна новина застигна потребителите на компютърни устройства. Компанията “Intel” заяви готовност да увеличи цената на чиповете си. Което автоматично ще повиши и цената на крайните продукти, захранвани от тези чипове.

Причината за това е, че компанията отчита загуби за второто тримесечие на 2022 година. Освен чиста загуба от 500 млн долара, положението се влоши и след регистриран спад в приходите, които в момента са едва 16 млрд долара.

В допълнение нарастват и разходите за труд, доставки и части, както и все по-увеличаваща се инфлация. Всичко това тежи върху финансовите резултати на компанията и тя търси най-оптималния вариант.

Но в момента няма изявление от висшият мениджмънт на компанията за това кога въпросното увеличение ще влезне в сила, нито за кои продукти ще бъде приложено. Но е твърде вероятно да става въпрос за 12-тото поколение процесори “Adler Lake”. И в това има логика. Това са първите процесори на компанията, които съчетават висока производителност от една страна и в допълнение имат енергоефективни ядра. А тази опция е особено примамлива за потребителите на лаптопи, които са постоянно в движение и имат нужда от лаптоп с голям живот на батерията.

Бъдещите чипове от 13-то поколение “Raptor Lake” със сигурност ще бъдат по-скъпи. Всички тези негативни фактори, комбинирани със слуховете, че “AMD” смятат да запазят досегашните цени на процесорите си от последните серии, може да наклони везните в полза на “Advanced Micro Devices” и да увеличи пазарния му дял в този високонкурентен бизнес.

Вашият коментар