Компанията “Nvidia” комбинира в едно класически и квантов компютър Leave a comment

Разработчикът на графични карти “Nvidia” обмисля елементи от квантовите и обикновени компютри в един мощен проект, който да спомогне за по-бързото извършване на изчислителни задачи. За целта от компанията ще приложат своите графични ускорители в квантовите системи, като едновременно с това ще разработват по-опростени модели на сегашните квантови алгоритми.

Преди време от “Nvidia” представиха инструментариума “Quantum”, чиято цел е да симулира работата на квантовите процесорни алгоритни от тензорните ядра на графичните процесори от серията “Nvidia” A100.

Сега чрез комбинирането на квантовите и класическите системи, компанията иска да създаде опростен интерфейс с ниска латентност, който ще позволи комуникация и взаимодействие между изчислителните GPU ускорители и квантовите процесори. Графичните процесори от новото поколение ще позволят  не само калибриране и коригиране на грешките, но и намаляване на времето за изпълнение на задачите.

Така се създава един суперкомпютър, който може да използва паралелните изчисления, за да реши класически проблеми, а заедно с това да се намали латентността на комуникацията между класическите и квантови компютри. Това ще постави първите стъпки към премахването на досегашните ограничения и комбиниране на двете технологии.

От “Nvidia” вярват, че индустрията на квантовите изчисления има нужда от обща лесно изпълним и ефективен модел на програмиране. Към момента голям проблем се явява факта, че няма един общ модел на алгоритъм, който съчетава програмиране и компилиране в едно. Затова и подобно задание не може да се изпълни на всеки квантов компютър. Затова от “Nvidia” смятат да предложат набор от инструменти, които ще позволят на учените първо да приложат на теория квантовите си алгоритми на специални виртуални квантови системи (QPU), а след това да ги приложат и в действие.

Вашият коментар