Компанията “Sony” обещава революция в развитието на камерите на смартфоните Leave a comment

За никого не е тайна, че през последните години качеството на камерите на смартфоните значително надмина това на професионалните апарати. А това е само първата стъпка към създаването на по-съвършени снимки. На това мнение е и президента и главен изпълнителен директор на “Sony Semiconductor Solutions” (SSS) Теруши Шимидзу.

Според него до 3 години новото поколение флагмани ще бъдат снабдени с толкова добри модели оптики, които ще правят по-качествени снимки спрямо тези, създадени с рефлексните камери с един обектив.

Благодарение на подобряване на алгоритмите за обработка, ще се оптимизира т.н “квантово насищане”, а размерите на сензорите в качествените смартфони ще се удвоят и то само до 2024 година. Изкуствения интелект, подобрените алгоритми и въвеждането на нови техники, ще позволят и направят възможна многокадровата обработка, добавяйки ” живот на изображенията”.

Компанията рядко си позволява да има смели очаквания, а още повече да прави смели предположения за сектор, в които е инвестирала много пари. Все повече данни сочат, че идва краят на безогледалните фотоапарати. Имайки предвид, че в новият модел iPhone 13 Pro Max, флагмана използва три сензора от серията “Sony IMX 7”, както и факта, че компанията държи 42% пазарен дял от сензорите за смартфони, то определено от “Sony” вярват в бъдещето на технологиите.

Докато производители като “Canon” и “Nikon” признаха “предизвестената смърт” на DSLR технологията, преустановявайки производството на някой от водещите си модели, то от “Sony” твърдо вярват, че развитието на смартфон камерите има да извърви дълъг път, преди да достигне края на своя технологичен “живот”.

Изненадващо е твърдението на “Sony”, за двойно увеличение в размера на сензорите за смартфони, след като се има предвид, че именно лещите отговарят за улавянето на достатъчно светлина, която да създаде снимка. Продуктът на компанията “Xperia Pro-I” беше първият модел, използващ т.н инчов сензон. Проблемът се появи от там, че обективът на камерата не можеше да проектира върху самата матрица достатъчно голямо изображение. По този начин на практика обективът прави 12-мегапикселови снимки, въпреки използването на 20-мегапикселов сензор.

Макар, че DSLR и безогледалните фотоапарати винаги ще имат почитатели, както сред любителите фотографи, така и сред професионалистите в този бранш, то творческия потенциал и визионерски поглед от “Sony”, обещават вълнуващи и интересни времена за бъдещите камери на смартфоните.

Вашият коментар