Компанията “Tesla“ обнови суперкомпютъра си „Dojo“ Leave a comment

В краят на септември се проведе дългоочакваното събитие на “Tesla“. Става въпрос за конференцията за деня на изкуствения интелект. На нея беше представен суперкомпютърът „Dojo“. Новият продукт на компанията е максимално oптимизиpaн да изпълнява алгоритми, комбинирани с елементи на изкуствен интелект. Новата разработка е насочена по-специално към дълбокото машинно обучение и според създателите и ще може да се използва за видeo дaннитe oт eлeĸтpoмoбилитe нa ĸoмпaниятa.

Продуктът разполага с 50 милиарда транзистори, базирана на 7nm процес на TSMC. Всеки един от тях е е способен на 22 TFLOPS FP32 производителност при TDP от 400 W. Освен всичко друго, чипът е в състояние да изпълнява широка гама от изчисления с плаваща запетая.

Според компанията, една пластинка “Dojo” може да замени шест блока графични процесори и производството на една пластинка е по-евтино от производството на блок графични процесори.

Все пак “Tesla” не е само производител на автомобили, а и технологична компания, която разработва продукти за ускоряване на прехода към устойчива икономика.

За да може да се разработи максимално детайлно технологията за автономно шофиране в моделите на “Tesla”, компанията има нужда от собствен суперкомпютър, който да подобри способността за обучение на невронните мрежи с видео данни.

За разлика обаче от компании като “Apple”, които представят продукти, налични през следващите години, то от “Tesla” имат друга концепция. Идеята не е да бъдат обявени готови продукти и концепции, а да се наберат таланти и да бъде подготвена обществеността за бъдещите след години иновации.

Но, щом компанията на Мъск говори за невронни мрежи и Интернет на нещата, това е ясен знак, че ерата на големия изкуствен интелект наистина вече е на прага ни.

Вашият коментар