Koy e napravil parvia kompyutar

Кой е направил първия компютър Leave a comment

“Кой е направил първия компютър?” Ако и Вие си задавате този въпрос, ще ви разочароваме и ще Ви кажем, че информацията тук е спорна според различни учени. Много от нашите учители по информационни технологии биха ви отговорили без да се замислят, че това е Джон Атанасов.

Но дали това е така и защо има толкова много спорна информация в нашата страхотна УикипедиЯ?

Продължава да остава нерешен спорът „кой е направил първия компютър?“. Според Ричардс и Бъркс, Атанасов е „баща на електронния компютър“, според други автори компютърът такъв, какъвто го познаваме днес, е резултат на приноса на мнозина компютърни пионери и не може да се каже, че само Атанасов го е изобретил. Други пък твърдят, че определено име е създател, но не и Джон Атанасов.

Дали някой тук се опитва да затрие нашата собствена история и национална самоличност? От къде се появи толкова много информация, която да опитва да оспорва различни наши учени, специалисти и постиженията им. Някой, някъде не иска ние Българите да имаме велика история и в това сме сигурни!

Без съмнение за нас, Джон Атанасов е създал един от първите видове компютри в света. И това трябва да бъде предадено на нашите деца, без да се замислим! Нека не позволяваме нашата история да бъде открадната!

Признание като компютърен пионер

Компютърната индустрия започва да се развива с ускорени темпове след навлизане на електричеството и особено след 1930. Към 1940 година основните производители на изчислителна техника са IBM, NCR, RCA, Bell Labs и др. В края на 1939 г. IBM и NCR създават първите електронни сметачни машини, но те остават само като опитни образци и нито една фирма не поема риска да създаде търговски продукт.

Освен това съществуват редица изчислителни машини с военни приложения, за които се знае съвсем малко или се обявяват публично много по-късно (например свързаните с криптоанализ Colossus в Англия и машините на NCR (N-530) в САЩ, които все още са обвити в секретност.

Признанието за приноса на Атанасов като компютърен пионер идва като страничен резултат на съдебните дела, в ущърб на патентите и предходната слава на ENIAC, и затова се приема нееднозначно. Например името на Атанасов не е споменато при честването на 50 години от създаването на ENIAC.

За повече информация прочетете Основната статия в Уикипедия: Патентен спор за ENIAC

Кой е изобретил компютрите?

Според Уикепедия, но този път на Английски език, първия човек, изобретил компютрите е Чарлз Бабидж.

Кой е изобретил компютрите - 687px-Чарлз Бабидж - 1860-372x484

Чарлз Бабидж

Чарлз Бабидж, често е смятан за човекът, изобретил компютрите. От  1822 г.  до смъртта си през 1871 г. той проектира 3 компютъра, но никога не конструира нито един от тях поради липса на финансиране.

През 1822 г. Babbage започва да работи върху Difference Engine, чиято цел е да изчислява полиномни функции. Ако беше завършен, той щеше да има около 25 000 части, да тежи 13 600 кг и да е висок 2,4 м.

Между 1847-1849 г. той създава чертежи за Difference Engine No. 2, втори „компютър“. И накрая, през 1991 г. Британският научен музей конструира дизайна от оригиналните планове на Бабидж. Удивително, проработи! Изграждането му отне 6 години, тежи 4535,92 кг, има размери 2,1 м, 3,4 м, 0,5 м (6’11” x 11’2″ x 1’8″) и има 8000 части.

Кой е изобретил компютрите - 1200px-Чарлз Бабидж Различна машина № 2 Музей на компютърната история в Маунтън Вю Калифорния

Кой е изобретил първия в света електромеханичен, програмируем компютър?

Кой е изобретил компютрите - Конрад Цузе 1992 г

Конрад Цузе

Макар и до голяма степен неизвестен,  Конрад Цузе  може да спечели титлата „човекът, изобретил компютрите“!

През  1938 г. , Германия, Цузе започва работа по Z1 : механичен калкулатор. Той е конструиран от около 12 500 отделни, ръчно изрязани части от ламарина, финансиран е сам и е сглобен в хола на родителите му. Работеше на двоична система и се захранваше с хартиена лента.

Машината беше до голяма степен неуспешна, тъй като даде нечетливи резултати. Освен това беше доста бавна. Въпреки това, с малко помощ от неговия приятел Хелмут Фрайер, електроинженер, това формира основата на Z2.

Кой е изобретил компютрите- 800px-Zuse Z1

Z1 (реконструкция). Оригиналният модел е унищожен от бомби по време на Втората световна война.

Z2 (1939) е електромеханичен компютър, който може да изпълнява малко по-разнообразни функции. Отне 0,8 секунди, за да завърши операцията по добавяне и тежеше над 270 kg (600 lbs).

Цузе бързо последва това със Z3 (1941), първият в света работещ електромеханичен програмируем, напълно автоматичен цифров компютър. Имаше монитор, клавиатура и 21-инчов плосък екран! Потребителят може да пише и захранва програми, използвайки лента от филм.

Германският институт за изследване на самолетите използва Z3 за извършване на анализ на трептенето на крилата. Зузе поиска финансиране за подмяна на релетата с електрически превключватели, но му беше отказано, тъй като беше счетено, че „не е важно за войната“.

Алън Тюринг

Кой е изобретил компютрите - Алън Тюринг през 1930 г. - като években-372x484

Алън Тюринг

Докато Зузе е зает в Германия, Алън Тюринг проектира  компютъра Colossus (1943)  в Блечли Парк, Англия.

Компютърът Colossus беше  напълно програмируем, електронен, цифров компютър , разработен, за да помогне на британските разбивачи на кодове при дешифрирането на германския радиотелеграфен трафик. За разлика от съвременните компютри, той беше програмиран с поредица от ключове и щепсели.

Кой е изобретил компютрите - колос 2

Компютър колос. Най-модерният компютър на времето. Чрез Flicker: Майк Макбей

Като се има предвид нашата зависимост от компютрите днес, трудно ни е да си представим, но Тюринг имаше изключително трудно време да убеди своите съвременници във важността на работата си. Подобно на толкова много ранни компютърни учени, той се бореше да получи необходимото финансиране.

Забележка : Компютърът Colossus не трябва да се бърка с Bombe: електромеханично устройство, също проектирано от Turing и използвано за декодиране на Enigma през 1940 г.

Работата му не спира в края на Втората световна война! След войната той работи в Манчестърския университет, където играе ключова роля в разработването на ранни компютърни технологии и написва няколко статии, които все още определят начина, по който се мисли за компютърните науки и до днес. Въпреки че може да не е човекът, който е изобретил компютрите, Торин със сигурност е човекът, който е изобретил компютърните науки!

Кога е изобретен първият електронен цифров компютър?

Компютърът на  Атанасов-Бери “ABC” (1942)  е  първият автоматичен електронен цифров компютър . Въпреки това, той не се смята широко за “компютър”. Липсваше му много от функционалностите на съвременните компютри. Той беше проектиран за една специализирана задача и не беше  завършен по Тюринг.

Кой е изобретил компютрите-Atanasoff-Berry Computer-800x600

Компютърът Atanasoff Berry – не се счита за компютър, тъй като не е “завършен по Тюринг”.

Без значение , ние знаем, че Българите сме изключително умни и можем да бъдем лидери в световната сцена, така както сме били преди години. Имаме много кадърни кадри, професионалисти в своите професии, които са ненадминати навсякъде по света.

Вашият коментар