Криптоборсата “Coinbase” предоставя данни на службите на САЩ Leave a comment

Една от най-големите борси за криптовалути „Coinbase“ предоставя на имиграционните и митническите служби на САЩ (ICE) набор от инструменти за проследяване и идентифициране на потребителите на платформата. Това става ясно от разследване на репортери от неправителствената организация „The Intercept“.

Платформата е продала лиценза за аналитичен софтуерен продукт на по-горе споменатата служба за сумата от 29 000 $ през август 2021 година. В рамките само на месец от митническите и имиграционни служби са закупили още от допълнителния софтуер на платформата за 1,36 млн долара. След журналистическо разследване се установи, че агенцията, която се занимава с въпроси, касаещи националната сигурност на САЩ ще го използва за събиране на информация яот различни сайтове. До тук се стигна след като от федералната службат многократно отказваха да отговорят каква е целта на закупуването на въпросния продукт.

Това ще позволи на „ICE“ да проследява входящите и изходящи транзакции, извършени с повече от 10 различни криптовалути. Интересното е, че „Coinbase” не е изискала от “ICE” да потвърди съгласието си с лицензионното споразумение за крайния потребител, което налага определени ограничения върху начина, по който клиентът може да използва софтуера.

Представители на “Coinbase” не коментираха как првораздавателната служба смята да използва данните на клиентите на платформата и дали ще бъдат спазени личните данни и права на клиентите, гарантирани им от Конституцията.

Въпреки това в последно време се засилва все повече сътрудничеството между криптоборсата и различни американски правителствени агенции, включително Службата за вътрешни приходи, Тайната служба и Администрацията за борба с наркотиците, като от твърдят, че този съюз цели гарантиране на националната сигурност на САЩ.

Вашият коментар