Криптокредиторът “Genesis“ е изправен пред риск от фалит Leave a comment

Приближени до един от най-големите кредитори за криптовалути “Genesis Global Trading”, съобщават, че компанията е изправена пред реалната опасност да обяви процедура по несъстоятелност.

Ако това стане, компанията ще е поредната на крипто пазара, която след първоначалната еуфория през последните години, ще стане жертва не само на реалността, но и настъпващата финансова криза.

Предвижда се да бъде съкратен близо 30% от персонала, но няма да е по отдели, а цялостно. Към настоящият момент в компанията работят само 145 служители.

Проблемите за компанията започнаха с фалита и последвалата ликвидация на хедж фонда за криптовалути “Three Arrows Capital”. Именно на него беше отпуснат финансов заем в размер на 2,4 млрд. долара с 50% обезпечение.

Освен към “Three Arrows Capital”, компанията е отпуснала на “Alameda Research”, дъщерната търговска фирма на “FTX”, заем за стотици милиони долари, който едва ли някога ще успее да си върне.

След това се задейства “ефекта на доминото” и редица други фирми в този бранш също обявиха намаляване на персонала или пълен банкрут.

През октомври компанията беше разтърсена от оставката на тогавашния мениджър по риска Майкъл Патчен.

През лятото на 2022 г бяха съкратени 260 души, а поста си напуска и изпълнителния директор Майкъл Моро.

Допълнително проблемите за криптопазарите се задълбочават, след като ФЕД даде индикации, че ще продължи да повишава лихвите, за да успее да овладее бурния растеж на инфлацията.

От компанията излязоха с официално съобщение, в което се казва, че “Genesis” ще продължи да се бори”за запазване на клиентските активи и за придвижване на бизнеса напред”, въпреки проблемите.

Което обяснява и съвсем логичното искане от инвеститорите си за заем за над 1 млрд. долара.

Вашият коментар