Лондонската фондова борса продаде дял на “Microsoft“ Leave a comment

Компанията “Microsoft” e взела решение да закупи 4% дял от Лондонската фондова борса (LSEG). Сделката е част от бъдещото партньорство между двете компании в сферата на анализа на данни и облачна инфраструктура.  Това ще донесе на “Microsoft” през следващите 10 години около 2,8 млрд. долара.

Веднага щом новината стана публично достояние, акциите на (LSEG) поскъпнаха с 4 %. Изпълнителният директор на фондовата борса Дейвид Швимер заяви в прессъобщение, че тази сделка ще създаде възможности за растеж на доходите и на двете компании. Заедно с това, платформата за данни на “LSEG“ ще мигрира към облачната услуга “Azure“ на „Microsoft“. Това ще даде нови възможности и бизнес решение за клиентите на компанията.

Компаниите също планират да работят заедно за разработване на нови продукти и услуги за данни и анализи. Като начало борсата ще може да споделя своите данни и анализи с “Teams” и “Microsoft 365”.

През изминалата година именно “LSEG“  завършиха сделката по придобиването на  финансовата група на “Refinitv” за 27 млрд долара. Това я постави на второ място след “Bloomberg” като компания за обработка на финансови данни. Именно бизнесът с данни и анализ носят над 2/3 от приходите на “LSEG“.

Очаква се покупката да бъде завършена до първото тримесечие на 2023 година.

Вашият коментар