Механична клавиатура

Механична клавиатура и всичко, което трябва да знаете за нея Leave a comment

Какво е механична клавиатура?

За тези, които тепърва започват своето пътешествие с механична клавиатура, се надяваме, че тази статия ще бъде лесна и забавна първа стъпка. Ще се заемем с някои от най-честите въпроси, които чуваме от новодошлите. Добре дошли! 

Можете да разгледате всички наши механични клавиатури от тук: КЛИК.

Какво е механична клавиатура? 

Механичната клавиатура е компютърна клавиатура, която използва ключове, активирани с пружина. 

Клавиатура с гумена мембрана с отстранени капачки на клавишите.

За разлика от клавиатурите с ножичен превключвател, които се намират в съвременните лаптопи, или клавиатурите с гумена мембрана, които се срещат заедно с повечето компютри, механичната клавиатура използва отделни части, които могат да бъдат персонализирани по всякакъв възможен начин. 

Какво я прави “механична”? 

Всички клавиатури са механични, нали, така че какво прави механичната клавиатура специална? „Механичният“ аспект, който имаме предвид, е превключвателят, който се активира с пружина.

Превключвателите, активирани с пружина, или просто превключвателите, са компонентите, които свързват капачката на клавиша, която натискате, и платката, която преобразува вашите натискания на клавиши в цифрови сигнали. 

Превключвателите са сърцето и душата на механичните клавиатури, защото те играят решаваща роля в начина, по който звучи и се чувства вашата клавиатура. Освен това без тях клавиатурата ви нямаше да работи.

За какво се използва механичната клавиатура? 

Механичната клавиатура се използва предимно за писане, игри и програмиране, въпреки че има приложения в музикалното производство, графичния дизайн и всичко друго, за което можете да използвате клавиатура. 

Защо хората използват механични клавиатури? 

Хората използват механични клавиатури по много причини. Някои хора ги използват, за да пишат и играят по-бързо. Някои тежки машинописци ги използват, за да се предпазят от случайно натискане на клавиши. Някои хора просто харесват начина, по който звучат и се чувстват. Това са само няколко причини! Ето някои от многото други:

  • За фактора носталгия. 
  • За освежаване на бледо работно пространство с нещо едновременно забавно и функционално. 
  • За да изразиш себе си. 
  • За писане при слаба светлина.
  • За това, че сте част от забавна и процъфтяваща общност. 

Може да откриете, че се свързвате с една или всички от тези причини, но най-честата причина хората да използват механични клавиатури е, защото те ви дават това, което немеханичните клавиатури не дават: опции!

Как работят механичните клавиатури?

Механичните клавиатури съобщават на вашия компютър, че е натиснат клавиш, така че компютърът ви да може да регистрира това натискане на клавиш в игра, браузър или друга програма. 

Този на пръв поглед прост процес започва с капачката на клавиша, която е парче пластмаса, което представлява число или буква, като „G“, която натискате надолу с пръста си. 

Капачката на клавиша седи върху превключвател, механично устройство, изработено от пластмаса, метална пружина и метални електрически съединители. Когато натиснете капачката надолу, вие също натискате превключвателя. Когато превключвателят бъде натиснат, електрическите конектори вътре в него се докосват, което създава електрическа верига.

Точно както капачката на клавиша се намира на превключвателя, превключвателят седи на платка, която е като нервната система на клавиатурата. Платката има верига за всяка клавишна капачка. Когато електрическите конектори на превключвателя се докоснат, те образуват верига с печатната платка, която след това казва на вашия компютър, че веригата е завършена: готово! Каквато и верига да сте натиснали, ще се появи на екрана. 

Шумни ли са механичните клавиатури? 

Само ако искате да бъдат. 

(Прескочете до 6:45 за добър звуков тест)

Може би сте чували, че механичните клавиатури са по-шумни от ударните чукове и че използването на такива е сигурен начин да накарате вашите съквартиранти да ви изгледат лошо.

Нека изясним истината. 

Въпреки че механичните клавиатури могат да бъдат шумни, те определено не трябва да бъдат. Те са напълно персонализирани по начина, по който са автомобилите. Точно както светът на клавиатурите има своите чудовищни ​​камиони, той също има своите ултра-тихи електрически превозни средства. 

Скъпи ли са механичните клавиатури? 

Отново, само ако искате да бъдат. 

Може да сте виждали статии или видеоклипове в YouTube за хора, които харчат хиляди долари за механични клавиатури и си мислите, че всичко е твърде скъпо за вас.

Това не може да бъде по-далеч от истината. 

Механичните клавиатури започват от около 60-80лв. Дори и да имате предвид ограничен бюджет, можете да купувате части от клавиатура наведнъж, докато не изградите цялата. 

Механичните клавиатури по-добри ли са за писане и игри? 

Абсолютно. 

Механичните клавиатури са много по-добри за писане от обикновените клавиатури, тъй като не изискват да „отдолу“ или натиснете докрай. Достигането на дъното води до прилагане на ненужен стрес върху вашите стави и пръсти. 

Механичните клавиатури обикновено изискват само натискане на клавиш наполовина, за да изпратите сигнал до вашия компютър, което позволява по-бързо и по-лесно писане.

За още по-голяма скорост можете да използвате бързо активиращи се превключватели, които ви позволяват да натискате клавиши по-бързо и с по-малко усилия. 

Има и програмируеми клавиатури , които ви позволяват да създавате преки пътища, множество слоеве и дори да се откажете от QWERTY оформлението заедно. Всички тези неща могат да ви спестят време и усилия и да доведат до по-бърз работен процес и настройка на играта.

Механичните клавиатури по-ергономични ли са? 

Те абсолютно могат да бъдат. 

Разделената клавиатура, например, може да направи чудеса за вашата поза и горната част на гърба. Разделената клавиатура е като обикновена клавиатура, но е разделена на две независими половини. Когато разделите тези половини на бюрото си, позволявате на раменете ви да се отпуснат назад и на горната част на гърба да се отпусне. 

Някои разделени клавиатури също могат да бъдат „наклонени“ или наклонени по начин, който предотвратява болката при супинация в китките ви. 

В допълнение към разделените клавиатури има клавиатури като ортолинейни клавиатури, които могат да помогнат за предотвратяване на напрежението на пръстите. Ортолинейните клавиатури използват линейно разположение на клавишите, а не шахматно разположение на клавишите, предотвратявайки неестественото разтягане на пръстите ви, както при традиционните оформления. 

Механичните клавиатури винаги ли са с кабел или мога да взема такава с Bluetooth?  

Въпреки че повечето механични клавиатури използват кабелна връзка, много други имат Bluetooth връзка. 2,4 Ghz безжични USB ключове също стават все по-често срещани.

Кои части от механична клавиатура могат да бъдат персонализирани? 

Почти всички.

Най-очевидно адаптивните компоненти са превключвателите, клавишните капачки и подвижният кабел, ако клавиатурата има такъв. Някои дъски имат множество опции за рамка или тяло и могат да се предлагат в голямо разнообразие от цветове и оформления.

Колко вида превключватели има? 

Най-общо казано, превключвателите са категоризирани в три групи. Линеен, тактилен или щракащ. Линейните превключватели не издават шум и не издават тактилен удар при натискане – те са безшумни и плавни. Тактилните превключватели създават безшумен, но осезаем удар при натискане. Щракащите превключватели издават звуково „щракване“ и издават тактилен удар при натискане. 

Има ли разлика между механична клавиатура и клавиатура за игри? 

Може да има. 

За разлика от механичната клавиатура, която има ясна дефиниция (т.е. клавиатура, която използва механични превключватели), няма ясна дефиниция за клавиатура за игри

Клавиатурата за игри може да използва механични превключватели, гумени мембрани, ножични превключватели или оптични превключватели. Наистина, всяка клавиатура може да се използва за игри; следователно всяка клавиатура може да се нарече клавиатура за игри (дори наистина скапана!). 

За съжаление, маркетолозите са маркетолози, някои компании ще залепят името „игри“ пред наистина лоша клавиатура само за да увеличат продажбите. Поради тази причина е по-добре да пазарувате „механична клавиатура за игри“ или „оптична клавиатура за игри“, отколкото просто „клавиатура за игри“. 

Сега, има ли разлики между клавиатура за игри и механична клавиатура за игри? Може да има. 

Можете да мислите за механичната игрална клавиатура като за вид механична клавиатура, подобно на това както орангутаните са вид примати. 

Механичната клавиатура за игри ще споделя много прилики с обикновена механична клавиатура, която е оптимизирана за писане или програмиране, но може да има и разлики. Тези разлики могат да включват тип превключвател, оформление, програмируемост и други и варират от модел на модел. 

Някои от функциите, които производителите добавят към клавиатурите за игри, всъщност могат да бъдат от полза за игрите, но много от тях не го правят. Игрите са голям бизнес и търговците знаят това. Направете проучване и прочетете много отзиви, преди да направите покупка. 

Колко издържат механичните клавиатури? 

От една година до няколко десетилетия, в зависимост от качеството на компонентите. 

Докато поддържате клавиатурата си чиста и суха, платката трябва да издържи между 50-70 години. 

Що се отнася до капачките на клавишите, определящият фактор за дълголетието е вида на пластмасата, от която е изработена капачката на клавишите. ABS пластмасата има тенденция да става лъскава при употреба, тъй като абсорбира маслата от пръстите ви с течение на времето. В крайна сметка надписът ще избледнее и ще се образува лъскава патина. Това не пречи на клавиатурата да работи, но много ентусиасти на клавиатурата мразят начина, по който изглежда. 

PBT пластмасата от друга страна, въпреки че може да бъде по-скъпа, не абсорбира маслата от пръстите ви, така че те няма да станат лъскави с течение на времето. С изключение на катастрофа, PBT клавишите трябва да издържат няколко десетилетия. 

Когато става въпрос за превключватели, механичните превключватели Cherry MX са оценени за 50 милиона натискания на клавиши. При тежка употреба те могат да издържат между 10 и 15 години. Средната клавиатура с гумена мембрана, от друга страна, е оценена за само 5 милиона натискания на клавиши, което грубо се превежда като около две години тежка употреба. 

Как звучат механичните клавиатури? 

Щракащо или щракащо? 

Всяка година огромен брой хора избират механични клавиатури единствено заради начина, по който звучат. Някои хора намират звука им за носталгичен или утешителен, докато някои дори изпитват ASMR – приятно изтръпване, което се простира от скалпа до горната част на гръбначния стълб – докато ги използват. Можете да намерите примери за това в YouTube. 

Една от завладяващите части на хобито е колко различни начини може да звучи една клавиатура. Причината за цялото това разнообразие е, че всеки компонент на клавиатурата, от капачките на клавишите през превключвателите до самия корпус, оказва влияние върху крайния звук. Пластмасовата кутия ще звучи различно от алуминиевата кутия, която ще звучи различно от месинговата – и това е само един пример. 

Кой механичен превключвател на клавиатурата е най-добрият за игри? 

Линейни, тактилни или скоростни превключватели. 

В идеалния случай превключвателят, който изберете за игри, ще бъде баланс между бързо задействане, бързо връщане и достатъчно тежък, за да предотврати случайни натискания.

За вас това може да е лек линеен превключвател или дебел тактилен превключвател с отчетлива обратна връзка. Щракащите превключватели работят, но не са идеални за гласов чат или игри с много бързи натискания, освен ако не обичате шума!

Кой механичен превключвател на клавиатурата е най-добрият за писане? 

Линейните превключватели може да имат най-голям потенциал да бъдат най-добри. 

Разбира се, това е мнение – подобно на това по-горе за игрите, но то има своята основа в логиката. 

Тактилните превключватели са чудесна отправна точка за всеки потребител на механична клавиатура, особено превключватели с по-лека издатина, тъй като те могат да се използват подобно на линеен превключвател, когато потребителят се чувства удобно. Това може да ви помогне да обучите пръстите си да свикнат с „зависещо“ задействане, вместо да достигат дъното, което може да ви подготви да не достигате дъното на линейните превключватели.

За разлика от игрите, които изискват вземане на решение за част от секундата, което може да се възползва от неравностите на тактилността (вижте по-горе), писането се възползва от всичко, което предотвратява най-много умора. 

Въпреки че щракащите и осезаеми превключватели може да се усещат така, сякаш изпращат енергия обратно в пръстите ви с всеки удар нагоре, те всъщност отнемат повече енергия, за да работят и ще ви изтощят по-рано. Линейните превключватели, от друга страна, ще спестят вашата енергия и ще ви позволят да пишете по-дълго. Въпреки това достигането на дъното с който и да е превключвател, включително линейните превключватели, не е добро за ергономичността или умората.

Заключение

Клавиатурите могат да станат много интересни и има значителна дълбочина за по-нататъшно изследване в тази тема. Разгледайте някои от другите ни ръководства за повече информация относно механичните клавиатури!

Надяваме се, че сме отговорили на най-горещите ви въпроси за клавиатурата! Моля, вижте другите ни статии за повече съвети и ноу-хау. Ако смятате, че в тази статия липсва нещо важно, уведомете ни!

Вашият коментар