“Microsoft” прибягва до съкращения на фона на рецесията Leave a comment

Забавянето на световната икономика, както и продължаващата война в Украйна, съвсем логично водят до навлизане в рецесия за редица държави. Това се отразява и на бизнеса в световен мащаб и никой търговски гигант, без значение от бизнеса си, не е застрахован от кризи. Кризата не подмина и “Microsoft”. От там съобщиха, че ще уволнят близо 1000 служителите през следващата седмица от различни търговски отдели в дружеството.

Това означава, че от близо 220 000 служители или 1% от тях трябва да си търсят нова работа. Още през юли компанията започна да премахва някой длъжности.

Така“Microsoft” става поредната щатска компания, която не само освобождава процент от служителите си, но и се въздържа от наемането на нови такива или разгръщането на нова търговска площ.

Само преди седмици друг гигант, компанията-майка на “Facebook”, “Meta” обяви подобни планове, след спада на активните потребители, използващи социалната мрежа. Всичко това съвсем логично води до спад и в печалбата.

Освен военните действия, Европа в по-голямата си част е обхвата от енергийна криза, а това води със себе и рецесията. За да може да я укроти, от МВФ увеличиха лихвените проценти, а до края на годината обещаха да има още едно подобно увеличение, което ще се отрази, както на депозитите, така и на заемите.

Вашият коментар