“Microsoft“ укрива данъци за милиарди долари чрез схеми Leave a comment

Проучването, проведено от Центъра за корпоративна данъчна отчетност и изследвания “Cictar”, обявиха, че технологичен гигант “Microsoft“ избягва да плаща данъци за милиарди долари. За това благоприятства сложна схема чрез която компанията прехвърля печалбите към офшорни компании, регистрирани в редица данъчни убежища.

Това означава, че компанията или не плаща никакви или плаща нелогично ниски данъци. Пред акционерите си компанията се хвали с ръст на печалбата до 40%, а същевременно декларира не повече от 4% в страни като Великобритания.

По този начин един от главните доставчици на британското правителство, с договори за милиарди, декларира нищожен процент печалба, а по този начин ощетява държавната хазна.

Според проучването дъщерното дружество на “Microsoft Global Finance“ в Ирландия, което има статут на данъчен резидент на Бермудските острови – е консолидирало повече от $100 милиарда инвестиции и въпреки оперативната печалба от $2,4 милиарда, не е платило данъци през 2020 г.

От “Microsoft“ обаче излязоха с официално изявление, в което се заявява, че технологичната компания спазва всички закони и разпоредби в страните, в които извършва търговска дейност.

Вашият коментар