Microsoft вгражда опция в Windows, която блокира хакнатите компютри Leave a comment

Компанията “Microsoft” пусна нова интегрирана функция в нова версия на операционната си система “Windows” 11.

Благодарение на взаимодействието с вградената антивирусна програма “Microsoft Defender “ при необходимост ще се блокират входящите и изходящите връзки при компрометиране на персоналните компютри. 

Новата добавка се казва “Microsoft Defender for Endpoint”. Чрез нея администраторите в различни организации ще имат възможност да предотвратят използването на вече хакнатите устройство за злонамерени цели. По този начин ще се възпре разпространяването на вируси от вече засегнатите компютри към цялата локална мрежа и нанасяне на по-непоправими щети.

След като “Microsoft Defender “ установи поразеният компютър, се подава информация към всички свързани в корпоративната мрежа компютри с ОС “Windows” и те прекъсват комуникация със заразеното устройство.

И все пак трябва да сме наясно, че тази нова функция работи само на устройства, използващи, кактоWindows 10”, така и “Windows Server 2019” и техните по-нови версии.

Новата функционалност дава възможност на системните администратори ръчно да набележат подозрителните компютри в корпоративната мрежа. Другата новост е, че при засичане на неочаквана смяна на IP адреса на фирмения компютър, останалите компютри преустановяват комуникацията с променения  IP адрес от съображение за сигурност.

Вашият коментар